De exemplu daca pacientul vrea sa isi faca o analiza doar pentru a auzit ca este bine sa o faci si n-are trimitere de la medicul specialist, in acest caz va folosi acest tichet”, spune Cristian Irimie, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Legea care introduce coplata in sistemul sanitar se afla in faza de proiect si va fi adoptata cel mai devreme la mijlocul verii.

Ministrul Sanatatii , Cseke Attila, anunta recent ca tarifele serviciilor medicale vor fi mult mai mari la spital si ceva mai scazute la medicul de familie. Totul pentru a-i face pe romani sa nu mai aglomereze camerele de garda pentru afectiuni banale.

Tarifele pe care le vom plati din vara pentru servicile medicale se vor incadra in limita unui plafon de 600 de lei pe an.

Astfel, consultatiile la medicul de familie vor costa 5 lei si consultatiile la medicul specialist, 10 lei, vizita la domiciliu dupa program vor fi 15 lei, consultatii UPU, fara a fi o urgent, 20 lei, RMN, 100 lei, iar spitalizarea timp de 7 zile, 100 lei.

Introducerea acestei taxe in sistemul sanitar este o conditie asumata de Guvern in acordul semnat cu institutiile financiare internationale.

Citeste si: Din vara platim analizele la medic! Afla cat ne vor costa consultatiile!