Un prim motiv pentru care ministrul Sanatatii a luat aceasta decizie este acela ca sunt prea multe functii de conducere in unitatile sanitare. De exemplu, la Spitalul din Mures exista 10 posturi de conducere, in conditiile in care nu ar fi necesare mai mult de 4. Situatie similara si la Spitalul Cantacuzino din Capitala (7 posturi) sau Spitalul Sf. Ioan (8 posturi), iar lista poate continua.

"Ministrul va aplica reducerea functiilor de directori interimari, intrucat Legea 96 este prea permisiva. Avem situatii in care numarul acestor directori a crescut foarte mult. Astfel, intr-un spital sub 400 de paturi putem avem sase functii de conducere, iar la peste 400, zece functii de conducere si ma refer la directori resurse umane, directori IT, directori administrativi. Prea multe functii de conducere si prea mari cheltuieli de personal", a spus Cseke Attila.

In opinia lui, un spital trebuie sa aiba un manager, un director financiar-contabil, un director medical, daca este spital clinic, un director cercetare-dezvoltare, iar daca are un numar mai mare de paturi, atunci si un director de ingrijiri.

In total, sunt 2069 de directori interimari din domenii administrative, ca IT sau resurse umane, insa dupa restructurare vor ramane 1492, iar acest lucru va duce la o economie de 1 milion de lei lunar la bugetul Ministerulului Sanatatii.

In acest moment, salariile directorilor administrativi incep de la 2.300 de lei. Cel mai mare salariu de acest gen este cel al directorului administrativ de la Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola - 7.825 de lei.

Mai mult, ministrul Attila Cseke a declarat ca exista diferente foarte mari intre spitale in ceea ce priveste cheltuielile cu personalul. De exemplu, 71% din banii alocati spitalului din Buzau se duc pe salariile angajatilor, spre deosebire de Spitalul din Targoviste, care aloca 55% din buget pentru cheltuielile cu personalul.

Ministrul a mai declarat ca, in ceea ce priveste coplata, proiectul ramane inca in vigoare. Astfel, pacientii vor achita la doctor anumite sume pentru consultatii, analize si internare, chiar daca sunt asigurati.