"Vom implementa masuri de reducere in continuare a cheltuielilor cu salariile, inclusiv o inghetare a tuturor salariilor, cu exceptia salariilor minime (economie de 0,3% din PIB), o continuare a politicii de inlocuire doar a unui angajat din 7 care parasesc sistemul si reducerea platii orelor suplimentare si a primelor (0,2% din PIB), insotite de modificari structurale de reducere a numarului de salariati in sectorul public (0,2% din PIB)", se spune in noua scrisoare de intentie, publicata in Monitorul Oficial marti seara.

Este vorba, de fapt, despre primul act oficial in care Guvernul recunoaste ca va apela la disponibilizari pentru a reduce din pierderile bugetare.

Este vorba mai exact despre o reducere a cheltuielilor cu personalul de aproximativ 1 miliard de lei in 2010. Este neclar insa cati oameni vor fi dati afara deoarece depinde de cat de bine sunt platiti cei care apar pe liste.

Cu siguranta vor pleca si multi angajati din companiile de stat, care nu sunt considerati bugetari. Zece astfel de institutii vor fi atent monitorizate de cei de la FMI. De exemplu 3.500 de oameni vor fi dati afara din 7 companii energetice.

Bugetarii au aflat deja ca 17.000 de oameni din administratia locala si alti 15.000 din educatie vor ramane fara loc de munca. Si de la CFR urmeaza sa fie disponibilizati 10.000. Deja prin restructurarea agentiilor guvernamentale au plecat acasa 7000 de functionari.

In fine, in urma aplicarii standardelor de cost si din schema asistentei sociale dispar alte 3.000 de persoane. Un calcul simplu ne arata ca in total pentru 52.000 de mii de romani angajati la stat anul acesta nu aduce nimic bun.

Mai rau este ca numarul total al disponibilizatilor nu il stie inca nimeni!

"Daca vor fi disponibilizati doar cei cu salarii mic, numarul disponibilizarilor poate sa creasca. Daca se ajunge si la sefi, la directori, am putea vedea mai putini oameni disponibilizati," comenteaza Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.

In plus, in 2010, vor fi inghetate salariile si pensiile, iar primele si orele suplimentare dispar. Toate aceste masuri au fost convenite cu FMI pentru a reduce deficitul bugetar, adica diferenta dintre cheltuielile mari si incasarile mici ale statului. De data asta, expertii i-au pus pe guvernanti sa scrie negru pe alb ca vor reusi sa reduca din pierderi, altfel exista anumite riscuri:

"Discutia cu FMI-ul este legata de aplicarea acordului, si numai in cazul in care nu aplicam acordul asa cum l-am stabilit ar fi pericolul de a discuta despre majorarea unei taxe. Deocamdata, suntem in limitele acordului, intentionam sa-l aplicam asa cum a fost semnat si nu vad nici un motiv ca sa majoram vreo taxa in acest an," spunea recent Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice.

In privinta sectorului bancar, americanii apreciaza ca ramane vulnerabil din cauza cresterii restantelor la credite.

Potrivit calculelor Gandul, ar putea fi disponibilizati aproximativ 32.000 de bugetari, iar cei care raman vor avea anumite sporuri si prime taiate pentru a se face o economie de 252 de milioane de euro.

Tinta de deficit bugetar stabilita pentru 2010 este de 5,9% din PIB. Pentru asta e nevoie insa de ajustari fiscale de 2,5% din PIB, din care 0,6% reprezinta banii in plus ce vor fi adunati la buget, iar 1,9% vor veni din reducerea cheltuielilor.

Economii importante la buget ar putea fi facute odata cu verificarea pensiilor de invaliditate, dintre care aproape un sfert se acorda ilegal, potrivit ministrului Muncii, Mihai Seitan.

Ministrul a apreciat ca din aceasta cauza bugetul de pensii pierde aproximativ 400 de milioane de euro anual. In plus, vor fi luate la puricat pensionarile anticipate, pentru care Guvernul a majorat la 45% penalizarea, astfel incat ideea sa nu mai para atat de atractiva.

Cele mai mari economii se vor face prin inghetarea "cheltuielilor cu bunurile si serviciile, a pensiilor (cu exceptia pensiilor sociale minime) si a anumitor transferuri, precum si unele reduceri ale cheltuielilor cu bunurile si serviciile datorate reorganizarii agentiilor de stat", se mai arata in scrisoarea de intentie.

O alta sursa de venituri la buget o reprezinta introducerea de noi taxe, cum ar fi coplata. Ministerul Sanatatii a hotarat ca pacientii vor achita la doctor anumite sume pentru consultatii, analize si internare. Tarifele vor fi cele anuntate in proiectul propus in 2009. Astfel, romanii urmeaza sa-si plateasca serviciile medicale in limita unui plafon de 600 de lei pe an, in timp ce costul mediu ar ajunge la 350 de lei pe an.

In scrisoarea de intentie se mai precizeaza ca statul trebuie sa-si reduca cu peste 60% datoriile mai mari de 90 de zile pe care le are catre mediul privat, respectiv de la 1,5 miliarde de lei la 480 milioane de lei la sfarsitul lui 2010.

MESAJE PE SCURT:

Guvernul catre FMI: "Vom face disponibilizari pentru reducerea cheltuielilor!" 

ECONOMII DIN DISPONIBILIZARI - 1 miliard de lei

Tinte: 10 COMPANII DE STAT MONITORIZATE, zeci de mii de oameni disponibilizati

Se vor verifica pensiile de invaliditate sa se stabileasca daca au fost acordate legal sau nu!

Se introduce coplata in sistemul de sanatate, care nu se mai poate sustine!

In plus, in 2010, vor fi inghetate salariile si pensiile, iar primele si orele suplimentare dispar.