Din vara platim analizele la medic! Afla cat ne vor costa consultatiile!
Soarta coplatii va fi decisa de parlamentari, cel mai devreme pana la mijlocul verii. Asta a anuntat ministrul Sanatatii, care spune ca tarifele serviciilor medicale vor fi mult mai mari la spital si ceva mai scazute la medicul de familie. Totul pentru a-i face pe romani sa nu mai aglomereze camerele de garda pentru afectiuni banale.
Acordul de finantare cu FMI si alte institutii internationale se traduce prin taxe si noi sume de bani scoase din buzunarele romanilor de rand. Ministerul Sanatatii a hotarat: pacientii vor achita la doctor anumite sume pentru consultatii, analize si internare. Tarifele vor fi cele anuntate in proiectul propus in 2009.
Attila Cseke, actualul ministru al Sanatatii, va prelua proiectul predecesorului sau, prin care romanii urmeaza sa-si plateasca serviciile medicale in limita unui plafon de 600 de lei pe an, in timp ce costul mediu ar ajunge la 350 de lei pe an.
"Sumele incasate din aceste tarife vor ramane la furnizorii de servicii medicale sau la medicii de familie. Banii vor fi folositi pentru dotarea spitalului, pentru a cumpara aparatura, iar pacientul poate cere sa vada ce s-a facut cu banii", a declarat Cseke.
Serviciile medicale platite sunt consultatiile la medicul de familie - 5 lei si consultatiile la medicul specialist - 10 lei, vizita la domiciliu dupa program - 15 lei, consultatii UPU, fara a fi o urgenta - 20 lei, RMN - 100 lei, spitalizarea timp de 7 zile - 100 lei, potrivit proiectului Ministerului Sanatatii din 2009.
Astfel, chiar daca sunt asigurati, romanii nu scapa de coplata. Adica o taxa pentru serviciile medicale care nu reprezinta o urgenta. Reprezentantii "Asociatiei pacientilor" sunt revoltati. "Pacientii nu sunt de acord cu coplata, este foarte important de stiut unde ajung banii pe care oamenii ii achita", spune Cezar Irimia, de la Coalitia Bolnavilor Cronici.
In schimb, medicii de familie se declara multumiti. "Va facilita accesul pacientului care are nevoie de un anumit serviciu sa se prezinte si nu cel care cere 5 trimiteri", explica dr. Rodica Tanasescu, de la Asociatia Medicilor de familie din Bucuresti.
Introducerea acestei taxe in sistemul sanitar este o conditie asumata de Guvern in acordul semnat cu institutiile financiare internationale.