Legislatia prevede ca un salariat poate primi intr-un an cel mult 183 de zile de concediu medical. Dintre acestea doctorul de familie poate acorda maximum 45, dar nu peste 14 la rand. Ministrul cere o schimbare: generalistii sa dea doar 2, 3 libere consecutiv.

"La termenul pana la 14 zile ar trebui sa se pronunte un specialist, s-au creat situatii in care omul ia concediu si face alte activitati, e prin strainatate", este de parere ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

Cei din Asociatia pentru Protectia Pacientilor afirma ca bolnavii inchipuiti doar vor schimba destinatia "ploconului".

"Bineinteles ca mutam de la medicul de familie la cel de specialitate din ambulatoriu sau de la spital. Nu face decat sa puna pacientul pe drumuri", considera Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor.

Adica cine va avea nevoie de 14 zile, pentru oreion, spondiloza sau pneumonie, va fi obligat sa mearga pana la spital, spre deosebire de ce se intampla acum, cand generalistul il poate consulta la domiciliu. In plus, medicii de familie tin evidenta liberelor pe caz de boala, specialistii, nu. Iar daca se introduce coplata, si statul si romanii vor plati consultatia suplimentara si analizele.

"Pacientul se poate duce de fiecare data la alt specialist. Acolo Casa plateste inca o consultatie, plus pacientul coplata!", considera Rodica Tanasescu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.

Ministerul anunta ca in 2009, pentru astfel de concedii s-au platit peste 900 de milioane de lei. Adica 6% din bugetul national pentru serviciile medicale. Prea mult, potrivit celor de la Sanatate!