Procurorul general al Romaniei anunta inceperea urmarii penale privind votul din diaspora
UPDATE Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a anuntat, joi, ca dupa turul 1 al alegerilor prezidentiale a fost deschis un dosar in care a inceput urmarirea penala in rem, respectiv fata de fapta de incalcare a dreptului la vot, ca urmare a problemelor la scrutinul din diaspora.
Nitu a precizat ca dosarul este instrumentat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si ca, referitor la problemele de la votul din diaspora, au fost primite mai multe sesizari de romani din diaspora.
Potrivit procurorului general, respectivele sesizari vizeaza ministri si alti reprezentanti ai autoritatilor implicate in organizarea alegerilor din diaspora.
Totodata, presedintele instantei supreme, Livia Stanciu, a declarat joi, legat de problemele din diaspora de la scrutinul prezidential, ca "strict pe lege" se putea da o ordonanta de urgenta a Guvernului pentru infiintarea unor noi sectii de votare in turul al doilea.
"Strict pe lege, sigur ca se putea da o ordonanta de urgenta", a spus Stanciu, inaintea sedintei plenului Consiluului Superior al Magistraturii.
Livia Stanciu a mai spus, din postura de "cetatean", ca se impun verificari privind problemele aparute la votul din strainatate. "Ca cetatean, mi se pare firesc ca pe orice problematica ce are impact, sigur trebuie sa se efectueze verificari, cercetari, pentru a se transmite un raspuns care sa satisfaca interesul pe care poporul l-a manifestat fata de acest subiect", a spus ea.
La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record. In mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.
Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, inaintea turului 2, ca romanii din diaspora sa vina la vot devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.
Dupa scrutin, Melescanu si-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate.
Un parlamentar german cere CE o investigatie privind votul diasporei la prezidentialele din Romania: “O manipulare atat de masiva a votului nu s-a mai intamplat in niciun stat UE”
Presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, considera ca CE trebuie sa insiste in vederea unei investigatii privind votul din diaspora la prezidentialele din Romania, apreciind ca au fost incalcate drepturile cetatenilor europeni, scrie Mediafax.
"Impiedicarea dreptului de vot reprezinta, in opinia mea, o fraudare a alegerilor, deoarece este manipulata vointa poporului. O manipulare atat de masiva a votului ca duminica nu s-a mai intamplat pana acum in niciun stat membru al UE", precizeaza, intr-un comunicat, Gunther Krichbaum, care considera ca in urma evenimentelor din 16 noiembrie premierul Victor Ponta si-a pierdut orice autoritate de a mai exercita o functie guvernamentala.
Cozile lungi de la ambasade si consulate nu au fost un accident, ci "rezultatul unei decizii deliberate, prin care a fost impiedicat votul romanilor din strainatate", a precizat Krichbaum, subliniind ca strategii PSD stiau foarte bine ca Victor Ponta nu are nicio sansa sa fie ales de romanii din diaspora.
Pe de alta parte, Krichbaum sustine ca aceste cozi sunt si un semn al schimbarii. "Eu insumi am vorbit cu multi tineri romani la Ambasada din Londra si la Consulatul din Stuttgart. Acesti tineri au cunoscut Europa, valorile sale si oportunitatile (oferite de Europa) si doresc ca aceste valori sa existe si in tara lor. Ei au votat pentru statul de drept, pentru democratie, egalitate in fata legii si impotriva coruptiei, nepotismului si minciunilor politice", a spus politicianul german.
Krichbaum a declarat ca incidentele de duminica ar putea fi discutate si in Bundestag si ar trebui sa fie abordate si la nivel european.
"Comisia Europeana trebuie sa insiste in vederea unei investigatii amanuntite a evenimentelor. Aceasta sabotare a votului a fost o incalcare categorica a drepturilor cetatenilor europeni. Asta nu trebuie sa ramana fara consecinte", a punctat presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag.
Pe acelasi subiect: