Revoltati ca in primul tur nu au apucat sa voteze, unii dintre ei s-au asezat la coada inca de azi noapte. Cei veniti de la mari distante erau la sectii de cum s-a crapat de ziua. Dar chiar si acest efort a fost inutil in fata proastei organizari a autoritatilor romane. S-au format cozi uriase, iar potrivit celor care au facut diverse apeluri, in special pe retelele de socializare, procesul de votare a decurs extrem de greu. In disperare de cauza, multi au realizat ca pierd timpul degeaba, asa ca au plecat cu masina sau cu trenul catre alte orase. De pilda, de la Munchen la Praga.

Mii de romani s-au strans de cu zori la ambasada noastra de la Paris. Coada kilometrica se incolaceste pe strazile laterale. Politistii francezi au venit in zona ca sa preintampine incidentele.

Unii si-au completat de acasa declaratiile. Au facut insa greseala sa le semneze dinainte, asa ca nu au putut sa le foloseasca.

Anca Gherman: "Multa lume, de doua ore stam. Am avansat putin. Cei care stau de la 7 nu au votat. Multi pleaca. Coada face turul a doua strazi. Sunt si jandarmi. Stau la rand cu copii. Ploua. Sunt dezamagita, dar stau. Ma duc sa mananc, imi tine cineva randul. In zona sunt jandarmi, acestia nu prea intra in centrul Parisului".

La Paris a poposit si ministrul de externe, Teodor Melescanu. Oficialul a fost de parere ca alegerile din strainatate sunt organizate foarte bine.

Pentru cei care stateau la de ore bune la rand, demnitarul a avut chiar si o recomandare. Sa mearga la Nancy, o localitate aflata la aproximativ 300 de kilometri de capitala franceza.

Melescanu a fost huiduit de cei din public care considera ca votarea decurge anevoios.

In Germania, la Munchen, romanii s-au asezat preventiv la coada inca de aseara, practic cu 12 ore inainte de deschidere urnelor. Aveau la ei periutele de dinti.

Denis Serban: "Coada este de aseara. La ora 6.30 erau cateva sute in fata. Timp de 6 ore se sta sa se voteze. S-au adaugat doar doua cabine de vot. Am facut in 40 de minute 4 pasi. Se canta, Desteapta-te romane. Vrem sa votam."

Mihaela Gros, corespondent in Munchen: "Masurile luate pentru eficientizarea votului la Munchen par sa sa fie ineficiente. O mare de oameni s-a adunat aici la consulat si ca sa va faceti o idee ca sa strabata toata aceasta coada imi ia cel putin opt minute"

Parintii insotiti de copii mici sau persoanele cu handicap au prioritate la votare dar chiar si asa trebuie sa astepte ore. Oamenii s-au organizat si au adus ceai si cafea si pentru cei din jur.

Constienti ca vor pierde toata ziua degeaba sute de cetateni romani aflati a Munchen s-au urcat in masini sau in trenuri ca sa ajunga la Praga. Acolo sperau sa gaseasca sectia aproape goala.

Fierbere si in Marea Britanie. La cele trei sectii de vot din Londra este nebunie.

Anisoara Tatar, Consulat: Sunt 1500 de de persoane. E o coada mare, multi sunt cu copii. Se striga noi de aici nu plecam, pana nu votam. Data trecuta nu era atata lume la ora 10, iar acum multa lume. Unii nici nu stau la coada."

" Momentan, oamenii, in jur de 1000, sunt optimisti. Vrem sa credem ca pana la ora 21, in aproximativ 10 ore, reusim sa votam !'

In Italia traiesc cei mai multi romani din dispora, respectiv 993.000. Acestia au la dispozitie 51 de sectii. Pentru ei primaria din Roma a facut chiar o exceptie la restrictiile dure de trafic. Ai nostri pot circula liber cu masinile in zona verde a orasului pentru a ajunge rapid la urne.

Nicusor Paun: "Sunt 3000-4000 de persoane. Se sta de la 6.30. Ne triaza ca pe oi. Se misca foarte prost. Cei care vin nu vor reusi sa voteze. Doar declaratia s-a schimbat, in rest este acelasi lucru. Nu se castiga timp. Se striga jos comunistii. Este multa politie. Va iesi scandal."

Torino
Pruteanu Alexandru: "Sunt foarte multi. Cautam alte variante sa votam. 5000 de persoane pe sute de metri. Sunt cu noaptea in cap. Mergem in alta parte".

Viena este o alta capitala in care romanii s-au inghesuit ca sa voteze.

Alegatorii care stau la coada au primit fluturasi prin care sunt informati ca isi pot exercita mai usor dreptul cetatenesc la ambasadele Romaniei din Slovacia si Cehia. 

In Republica Moldova, sunt 21 de sectii de votare. 4 dintre ele sunt deschise la Chisinau.

Potrivit estimarilor de la ora 13:00, au votat de trei ori mai multi romani din diaspora ca in primul tur. In acest ritm, peste 300.000 de romani aflati straintate isi vor putea alege presedintele.