Starea ranitilor. 90 de tineri, raniti in incendiul din Colectiv, in stare grava. Medic: "Nu am vazut asa ceva in 20 de ani"
134 de tineri, raniti in incendiul din clubul Colectiv, sunt in continuare internati, conectati la aparate si vegheati si ajutati in permanenta de medici sa reziste.
Sumarul evenimentelor, marti, 3 noiembrie:
-►Spitalul "Grigore Alexandrescu": Doi pacienti in stare critica, alti trei in stare grava
-►Spitalul Bagdasar: Cinci pacienti sunt in stare critica, patru - in stare foarte grava
-►Spitalul Militar: Sase raniti in incendiul din Colectiv - in stare critica
12:25 Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat, marti, ca 90 de pacientii internati sunt inca in stare grava.
"In continuare sunt aproximativ 90 de bolnavi in stare grava si critica. Numarul lor este aproximativ acelasi. Situatia poate fi schimbatoare. Sunt cativa care au perspectiva de imbunatatire si ne punem toata increderea in fortele medicilor. A fost ieri si o evaluare cu medici francezi, experti internationali recunoscuti, si au confirmat ca procedurile au fost efectuate corect, protocoalele respectate, nici ei nu vazusera genul acesta de leziune. Chiar spuneau si francezii ca in 20 de ani de experienta pe marile arsuri nu au intalnit asa ceva", a afirmat ministrul Sanatatii.
Acesta a mai declarat ca multi pacienti au necroza pulmonara.
Ministrul a subliniat ca este acceptat orice ajutor pe care il poate oferi "oricine".
"Acceptam orice ajutor pe care ni-l poate oferi absolut oricine. Orice, si in echipe medicale. Nu ne-am opus niciun moment in a fi preluati pacienti si in alta parte", a spus demnitarul.
Intrebat de ce nu a fost folosit spitalul mobil, ministrul a precizat ca s-ar fi pierdut mult timp daca s-ar fi apelat la aceasta masura.
"Spitalul mobil nu avea de ce sa fie folosit nici in prima etapa si nici acum. Victimele au fost luate imediat si aduse in sectiile de primiri urgente functionale. Este mult mai bine asa, pentru ca nu s-a mai pierdut timp. Pacientii au fost directionati catre spitalele care, pe langa primirea si monitorizarea din prima etapa, puteau sa acorde si ingrijirea de specialitate, cele care aveau si sectie de chirurgie plastica. Spitalul mobil se putea folosi in cazul in care numarul de victime era mult mai mare si capacitatea spitalelor existente era depasita sau spitalele existente erau in imposibilitatea de a fi folosite", a declarat reprezentantul MS.
Banicioiu a precizat ca niciunul dintre spitalele care au primit raniti nu si-a modificat activitatea de baza si nicio urgenta nu a ramas nepreluata.
11:20 Sase raniti in incendiul din clubul Colectiv, internati la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central 'Dr. Carol Davila', sunt in stare critica.
"Din cei opt pacienti de pe terapie intensiva, sase sunt in stare critica si grava, cinci nu sunt intubati, unu este intubat. In ceea ce priveste pacientul intubat putem sa va spunem ca starea lui este putin mai buna, in sensul in care se incearca astazi detubarea. Primul pacient care a mers la sala de operatie astazi a fost acest pacient. Dupa ce se va face dutubarea se face bronhoscopie cu aspirare de secretii, ulterior vom sti daca putem sau nu sa il lasam detubat. Starea lor este putin mai buna, dar in continuare ramane critica", a afirmat Florentina Ionita Radu, comandantul institutiei.
Potrivit medicului, in fiecare zi o echipa compusa din ORL-ist, oftalmolog, psihiatru, pneumolog evalueaza fiecare pacient, in unele cazuri si de mai multe ori pe zi.
"Unii care sunt pe Chirurgie plastica au o stare generala mai buna si putem comunica mai bine cu ei, nu au dureri, au inceput sa manance. Cei din Terapie Intensiva sunt supusi unui program complex de hidratarea si nutritie. Dupa cum stiti pentru a se continua ancheta penala au inceput sa le ia declaratii pacientilor. Rugamintea noastra este - ne adresam si autoritatilor - nu vom permite decat pentru pacientii care sunt pe Chirurgie plastica, cei din Terapie Intensiva in primul rand ca nu permit accesul, in al doilea rand ei sunt sub sedare, nu este edificatoare declaratia lor", a spus comandantul spitalului.
10:15 Cinci pacienti sunt in stare critica si alti patru in stare foarte grava la Spitalul "Bagdasar-Arseni", a declarat marti purtatorul de cuvant al unitatii medicale, dr. Florin Bica.
"Sase raniti in urma incendiului de vineri din club Colectiv sunt pe sectie, 15 in terapie intensiva. Dintre cei 15, cinci sunt in stare critica, patru in stare foarte grava si alti sase in stare grava", a precizat medicul. La Spitalul "Bagdasar-Arseni" sunt 21 de raniti.
9:15 - In Sectia de Terapie Intensiva de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" se afla doi pacienti raniti in incendiul de la clubul Colectiv care sunt in stare critica, intubati, si trei in stare grava.
"Sunt stabili deocamdata. Avem sapte raniti in total. Doi sunt intubati mecanic pe Terapie Intensiva. Tot pe aceasta sectie mai sunt inca trei. Cei trei sunt in stare grava, dar stabila, nu mai sunt intubati. Pe sectie se afla o arsura si o intoxicatie care probabil ca va fi externata", a declarat marti purtatorul de cuvant al institutiei, medicul Raluca Alexandru.
Ea a spus ca cel de-al saptelea pacient, in varsta de 15 ani, a fost adus luni la Spitalul "Grigore Alexandrescu" de la Spitalul "Sf. Ioan".
"Este vorba de un baiat de 15 ani, a venit si el intubat, ventilat mecanic, problema lui este pulmonara in mare masura", a mentionat Raluca Alexandru.
Situatia ranitilor in dimineata de 3 noiembrie
La Spitalul de Arsi, singurul pacient ramas neidentificat a pierdut lupta. Medicii i-au operat pe ceilalti raniti si considera un triumf fiecare zi in care acestia continua sa respire.
13 operatii - toti au trecut cu bine inclusiv cei de la Terapie Intensiva, nu s-au deteriorat mai mult. In cazul fiecaruia se respecta un protocol strict, se panseaza in fiecare zi, daca e nevoie se intra in sala de mai multe ori pentru a curata acele plagi. Pansarea ranilor severe dureaza, in cazul unora dintre ei, chiar si trei ore. Iar totul se face sub anestezie generala, si cu medicamente. Abia peste cateva zile se va impune in cazul unora dintre ei transplantul de piele.
In banca de piele a Spitalului Grigore Alexandrescu se afla o rezerva de 7.000 de cm patrati de tesut. Dar, ranitii sufera si de soc post traumatic si au nevoie de terapie psihologica, iar caile respiratorii le-au fost otravite, asa ca au nevoie de sustinere la respiratie.
Cercetatorii Politehnicii Bucuresti au studiat, in laborator, componenta gazelor pe care toti cei din club le-au inhalat. Profesor doctor universitar Ioan Lascar, seful clinicii de chirurgie reparatorie Floreasca: "Dominanta este monoxidul de carbon, era prezent acidul cianhidric, monoxid de azot, dioxid de azot, acid clorhidric, toluen si xilen. O astfel de combinatie de otravuri, cu greu si-ar putea-o imagina cineva. Ne-am confruntat cu o situatie total neprevazuta." Specialistii cred ca, daca in club nu existau atatea gaze, starea ranitilor n-ar fi fost una atat de dramatica.