Mars impresionant in memoria victimelor din Colectiv: 12.000 de persoane. "Coruptia, indiferenta si lacomia ucid toata Romania"
Cateva sute de oameni au pornit duminica intr-un mars al solidaritatii din Piata Universitatii, catre piata din fata Clublului Colectiv. Pe drum insa li s-au alaturat alte cateva mii, iar intr-o ora valul a devenit un suvoi de 12.000 de persoane.
Oamenii s-au adunat si au asteptat tacuti la rand sa ajunga in fata altarului de flori si lumanari, ca sa se reculeaga apoi si sa aduca un omagiu victimelor din clubul incendiat.
La orele pranzului, de la Piata Universitatii, au plecat 1.500 de oameni. Pana in piateta din fata Clubului Colectiv - adica pe o distanta de aproximativ 2-3 kilometri - s-au mai strans inca cel putin 8.000 de oameni, fiecare cu flori si candele.
A fost un mars al tacerii, al solidaritatii, organizat pe retelele de socializare.
Francios Saint-Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti, a ajuns, de asemenea, in piateta de la Clubul Colectiv: "As vrea, in primul rand, sa exprim cele mai sincere condoleante parintilor, familiilor si as vrea sa exprim solidaritatea Frantei cu Romania in acest moment. As vrea sa spun ca am fost foarte impresionat, pentru ca SMURD-ul si medicii si tot personalul mobilizat a fost foarte profesionist si putem fi mandri de ei. Am fost frapat... Ce poate sa faca Franta in acest caz? Imi amintesc solidaritatea Romaniei cand a avut loc atentatul de la Charlie Hebdo... O echipa de medici francezi va sosi duminica seara in Romania... O echipa de specialisti."
Alex Dima, corespondentul Stirilor ProTV, a stat de vorba cu cei care au venit la mars, dar si cu voluntari care ajuta din toate puterile la strangerea de fonduri pentru tinerii aflati in suferinta si pentru familiile victimelor.
Gabriel Diaconu, medic psihiatru si coordonatorul echipei de interventie a Colegiului Psihologilor din Romania, ii avertizeaza pe toti cei care au inhalat chiar si putin fum in incendiu sa mearga la medic, intrucat problemele pot aparea in timp. "E foarte important ca oamenii sa inteleaga ca inhalarea de fum toxic nu are simptome inca de la inceput. Unele dintre pulberile din fumul toxic se sedimenteaza pe peretii alveolelor pulmonare in timp si este posibil ca in urmatoarele saptamani sa aiba nevoie de medic. Chiar daca nu sunt simptomatici, sa ia legatura cu medicii practicieni", spune Gabriel Diaconu.
El a mai adaugat si ca in prezent exista o echipa de 30 de medici care ajuta la consiliera psihologica a celor care au scapat teferi din infernul de la clubul Colectiv, precum si a familiilor si apropiatilor acestora. Oameni din toata tara s-au oferit sa dea o mana de ajutor in acest caz. In acest moment, voluntarii sunt triati in functie de competentele fiecaruia, pentru a fi cat mai eficienti.
Gabriel Diaconu: "Avem 30 de oameni in echipa, nu sunt suficienti. Dar avem solicitari de voluntariat, incercam sa le verificam credentialele profesionale pentru a-i orienta spre cel mai bun loc pentru ei."
Primariile ar fi ignorat sesizarile facute de ONG-uri in ceea ce priveste sigurtanta cluburilor din Capitala.
Dan Trifu, reprezentantul unui ONG, spune ca incearca de zece ani de zile sa inchida cluburile periculoase pana cand acestea vor asigura conditiile de siguranta impuse de lege. El sustine ca organizatia a facut numeroase solicitari la primariile din Capitala, dar ca niciodata nu a primit un raspuns.
Motivul? Primariile stiu despre neregulile din cluburile bucurestene, sustine el.
Dan Trifu: "Sunt zece ani de zile de cand tot solicitam primariilor sa inchida aceste cluburi care nu respecta legea. Sunt foarte multe. Noi am depus plangeri pentru 10 sau 11 foarte mari, pe sectoarele 2 si 6, unde sunt cele mai multe, si mai sunt trei in sectorul 1 si doua in sectorul 4. Acest club nu era inca in evidenta noastra. Nu am primit de luni de zile si de ani de zile nu raspuns. Primariile evita sa ne arate actele, intrucat este clar ca aceste cluburui functioneaza in mod ilegal."
La mars au participat si mai multi voluntari care le-au oferit participantilor ceai.
"Am dat cam 70-80 de litri de ceai. Am tot umplut paharele. Nu am putut sa stam in casa de dimineata. La inceput, mi-era si rusine sa le spun oamenilor ca e gratuit. Unii au venit si au luat, altii intrebau", spune un voluntar.
Marsuri ale tacerii au avut loc in mai multe orase din Romania, pentru a comemora victimele care au murit in incendiu si pentru a trimite un gand bun pentru cei care lupta acum pentru viata lor. In Bacau, zeci de tineri s-au intins pe jos, in strada, in memoria celor disparuti.
30 de oameni au murit, alti 146 au fost raniti in urma incendiului de la Clubul Colectiv