ANIMATIE GRAFICA cu momentul izbucnirii focului in club Colectiv. Cum s-a dezlantuit iadul pentru 300 de persoane
Trei procurori din Parchetul General au de acum dificila misiune de a-i gasi pe responsabili.
Ei trebuie sa afle cum a izbucnit incendiul cum a fost posibil ca intr-un spatiu inchis, plin de oameni, sa se aprinda artificii, de ce era o singura iesire de urgenta, cine a dat autorizatii sau daca a dat, dar mai ales cine poarta responsabilitatea celor 27 de morti si a ranitilor.
Cine sunt cei care vor purta in constiinta acestea crime vom afla in urmatoarele zile. Pana atunci, politistii si procurorii strang declaratiile martorilor. Iar aceastea sunt multe si vorbesc despre acelasi lucru.
Scanteile artificiiilor au atins peretele unui stalp imbracat in burete si in mai putin de 30 de secunde, clubul s-a transformat intr-un cuptor incins. Asadar, atat peretii cat si stalpii de sustinere ai clubului erau izolati antifonic cu materiale usor inflamabile. Asta inseamna ca proprietarii clubului NU aveau voie sa foloseasca elemente pirotehnice in interior.
Pe de alta parte cei care au facut lucrarea in club spun ca s-a preferat varianta ieftina.
Stefan Suto, administrator Luxory Media: "Buretele era lipit pe tavanul original al cladirii, placa de beton de sus. Peste burete au venit panourile alea de lemn. Lemn de brad am impresia, nu stiu exact, ca nu mai stiu cine l-a furnizat, care stiti cum e, lemn de brad, rasina...Noi am facut montajul. Oferta initiala de furnizare a fost pe materiale mai scumpe si bineinteles ignifugate".
Reporter: Daca totusi ar fi ales materiale ingnifuce erau sanse sa scape?
Stefan Suto, administrator Luxory: "Pai normal, sunt materiale care ard un centimetru in 30 de minute. Si iadul s-a dezlantuit. Peste 300 de oameni au realizat ca a izbucnit un incendiu in momentul in care si tavanul a fost cuprins de flacari. S-a instaurat panica si toti au incercat sa iasa cat mai repede".
Martor: "Totul s-a derulat in cateva secunde, eu de abia ce intrasem, asta a fost si norocul meu. Discutam de un spatiu foarte mic, o usa de un metru iar cand au spart si cea de-a doua usa din cauza oxigenului a fost o flacara puternica, toti cei care erau pe hol, au cazut, au fost arsi."
Cea de a doua problema este lipsa cailor secundare de evacuare. Clubul are o singura iesire, nu mai lata de un metru, prin care toti cei aflati in interior au incercat sa iasa in acelasi timp.
Horia Nicolescu, specialist siguranta impotriva incendiilor: "200 de indivizi in discoteca, care mai si bausera, deci euforici, apare un incediu si daca aia nu stiu ce sa faca, apare ce s-a intamplat. Patronul era obligat sa aiba niste echipe de interventie locala. Daca avea oamenii care stiau ce sa spuna nu se intampla nimic. Oamenii trebuiau sa fie evacuati in maxim 10 minute".
Doar ca nu a fost nimeni care sa indrume multimea de tineri intrati in panica. Si pentru 27 dintre cei veniti sa se distreze a fost sfarsitul. Restul s-au calcat in picioare ca sa se salveze
De ce functiona clubul Colectiv daca avea atatea probleme de securitate?
Cei din Primaria Sectorului 4 spun ca din punctul lor de vedere spatiul era functional.
Cristian Popescu Piedone: "Avizul de functionare a indeplinit conditii, nu suntem raspunzatori pentru ce constructii au facut ei in interior. Chiar acum 10 zile am avut un control la aceasta locatie. Lipsa calificare personal si a fost amendata."
Clubul nu ar avea aviz de la pompieri, insa cu toate acestea a functionat.
Pe lumina, politistii s-au intors pentru cercetarea la fata locului. Administratorii clubului au dat o prima declaratie. Sambata noapte autoritatile au luate probe si indicii care sa duca la identificarea victimelor.
Curtea interioara era plina de pantofi, haine, genti, documente si alte lucruri pe care agentii le-au luat. Pana acum se stie cine au fost 22 dintre cei 27 care s-au prapadit acolo.