Patronii de la Colectiv au petrecut prima noapte dupa gratii; ce mesaj a transmis Mincu. Clubul, in executare silita din cauza datoriilor la stat
UPDATE: 32 de morti in urma incendiului din Colectiv. 136 de tineri aflati inca in spital. Iad. Marturii din infern, care inca bantuie o natiune intreaga. E mare durerea oamenilor, dar si mai mare revolta. Atata suferinta nu poate ramane neplatita. Primii posibil vinovati, cei trei patroni ai clubului Colectiv, au fost audiati luni ore in sir, iar luni noapte au fost retinuti. Toti trei sunt acuzati de ucidere din cupla si vatamare corporala din culpa.
Costin Mincu (patron Colectiv): Sunt impietrit de durere; regret enorm ce s-a intamplat
Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv, a postat un mesaj pe pagina de Facebook a avocatului sau, Vlad Hosu, prin care transmite ca a vrut sa faca din acel local o poveste frumoasa, care s-a sfarsit insa printr-un cosmar, si spune ca regreta enorm ce s-a intamplat vinerea trecuta.
"Sunt impietrit de durerea din mine si din jurul meu. Am pierdut colegi si prieteni dragi in noaptea care ne-a indoliat pe toti. Altii se zbat la margine de viata, pe paturi de spitale. Sunt cu ei, cu toti, in gand, in fiecare clipa de acum si pana cand voi inchide ochii. Am vrut sa fac din Colectiv o poveste frumoasa, pentru ca am crezut mereu in pasiunea mea cea mai mare: muzica. Povestea s-a sfarsit printr-un cosmar. O parte din mine a murit pe 30 octombrie la Colectiv. As vrea sa pot sterge lacrimile de pe obrajii celor care-i plang pe cei care s-au dus. In schimb, nu pot decat sa stau cu capul plecat in fata judecatii. Regret enorm tot ce s-a intamplat", semneaza Costin Mincu.
Anchetatorii au ridicat noi documente de la Primaria Sectorului 4, chiar din acele birouri de unde se eliberau autorizatiile de functionare pentru cluburi.
Clubul Colectiv, unde a avut loc tragedia de vineri, se afla in executare silita din cauza datoriilor la stat, scrie Digi 24, care citeaza date ale ANAF. Astfel, potrivit sursei citate, la finele lunii septembrie firma care administra localul avea datorii in valoare totala de 1.841 de lei. Cele mai mari erau la bugetul asigurarilor sociale de stat, de peste 850 de lei. Datoriile clubului Colectiv: Asigurari sociale de stat - 853 lei, Bugetul de stat - 615 lei, Asigurari de sanatate - 341 lei, Asigurari pentru somaj - 32 lei.
La Politia Capitalei vor fi audiati marti supravietuitori ai incendiului din club si persoane care au fost martore la tragedie. Pana la aceasta ora au fost audiati aproximativ 40 de persoane. Politistii vor incerca sa vorbeasca si cu persoanele care inca se mai afla internate in spitale. Potrivit unor surse digi24.ro, vor fi audiati fie la Parchet fie la Poliția Capitalei si angajati din administratia locala a sectorului 4.
Patronii clubului, retinuti
Dupa mai multe ore de audieri, procurorii au decis sa-l retina pe Alin Anastasescu. La fel s-a intamplat si cu asociatul sau, Catalin Gancea. Costin Mincu, al treilea actionar, a iesit ultimul din biroul procurorilor. Timp de noua ore a incercat, zadarnic, sa-i convinga pe anchetatori ca nu este vinovat. A fost retinut pentru 24 de ore si aproape de miezul noptii si el, si ceilalti doi patroni ai clubului au fost transferati in arestul Politiei Capitalei.
Patronii vor fi prezentati instantei cu propunere de arestare preventiva.
Initial, procurorii au inceput cercetarea penala in acest dosar pentru omor calificat. Luni au schimbat incadrarea juridica a faptelor: din omor, in ucidere din culpa. S-au bazat, sustin anchetatorii, pe probele de la fata locului, care, spun ei, releva "forma de vinovatie a culpei si nu a intentiei".
Ancheta si strategia procurorilor sunt mult mai complexe.
Tiberiu Nitu: "Au fost audiate peste 40 de persoane de sambata si pana in prezent. S-au ridicat documente de la mai multe institutii publice si private. Toate persoanele cu privire la care se va stabili o forma de vinovatie in acest dosar penal vor raspunde. Ancheta se deruleaza pe toate palierele, atat cu privire la companiile private, cat si cu privire la autoritatile statului".
Pedeapsa pentru ucidere din culpa, in forma agravata, este de pana la 10 ani de inchisoare, iar pentru vatamare corporala din culpa de pana la 4 ani.
Cei trei asociati ai clubului Colectiv nu si-au asumat nimic si au aruncat totul pe seama trupei rock. Niciunul nu a aparut pana acum in public sa prezinte macar condoleante familiilor care isi plang copiii morti si se pregatesc sa-i ingroape. Si-au inchis doar paginile de Facebook, pentru ca acuzatiile celor care le scriau erau prea dure.
Alin Anastasescu are 28 de ani si este cel care a fondat acest loc al mortii. S-a mai ocupat de organizarea de evenimente si a lucrat in publicitate.
Catalin Gancea are si el 28 de ani si este patronul a doua agentii de publicitate. Detine 30% din actiunile clubului Colectiv. Pana mai ieri, pe pagina lui de Facebook, se prezenta ca un tanar cu umor, caruia ii place sa calatoreasca si care se bucura de viata. Il descoperim fotografiat la tribuna prezidentiala si intr-o camera plina de bani. Insa aceste poze au fost sterse, dupa grozavia din clubul pe care il patrona alaturi de ceilalti doi.
Cele mai putine actiuni la clubul groazei le detine Costin Mincu, in varsta de 36 de ani. El a fost actionar la alte doua cluburi in Bucuresti si la malul marii. Ambele insa au fost mistuite de flacari.
In 2010, terasa Goblin din Vama Veche a ars din temelii. Cauza: un scurt circuit electric. Iar anul trecut, in centrul vechi al Capitalei, cladirea unde la parter se afla clubul Elephant a luat foc de la o incendiere cu intentie.
Asadar, cei trei actionari ai clubului Colectiv nu sunt niste incepatori. Lucrau in lumea show-bizului de ceva vreme. Cu toate acestea, au facut toate greselile posibile care sa duca la dezastru.
Clubul avea o singura usa de acces spre care s-au inghesuit in acelasi timp 300 de oameni. S-au calcat in picioare ca sa iasa si trupurile lor au blocat accesul celor din spate care incercau si ei sa ajunga afara, la aer.
Clubul era antifonat cu materiale usor inflamabile care nu ar fi trebuit utilizate intr-un spatiu in care se folosesc artificii sau flacari si se fumeaza.
Clubul nu avea extinctoarele puse in interior. Cinci astfel de stingatoare au fost gasite intr-un spatiu alaturat.
In apararea lor, patronii au sustinut ca au facut contract cu trupa "Goodbye To Gravity" in care artistii se obligau sa se ocupe de organizarea concertului. Ei mai sustin ca cei din trupa au adus artificiile si ca nu stiau de ele. De asemenea, tot patronii spun ca trupa se obliga prin contract sa asigure intre 200 si 400 de oameni la spectacolul lor. Ori asta contravine aprobarii pe care patronii de la Colectiv o aveau de la primarie. Acolo scria ca in spatiu nu pot intra mai mult de 80 de persoane.
Toate aceste elemente sunt tot atatea motive pentru care procurorii ii acuza pe cei trei de ucidere din culpa.
Reprezentantii Clubului Colectiv fusesera chemati, vineri, la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor, in urma unei reclamatii legate de preturi
Reprezentantii Clubului Colectiv fusesera invitati sa se prezinte vineri, 30 octombrie, la sediul Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti, cu actele societatii, in urma unei reclamatii cu privire la neconcordanta dintre preturile de pe meniu si sumele incasate, insa nu au dat curs invitatiei, informeaza reprezentantii ANPC.
Acestia precizeaza, intr-o declaratie remisa la solicitarea Agerpres, ca in data de 18 octombrie 2015, la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti a fost inregistrata o reclamatie cu privire la activitatea clubului Colectiv. Reclamatia se referea la neconcordanta dintre preturile de pe meniu si sumele incasate. In lista de meniu aparea un sortiment de coniac la un pret de 23 lei, pentru care consumatorul a platit la bar 40 de lei. A sesizat neregula la bar si a primit bautura gratuita din partea casei, insa, cu toate acestea, consumatorul a depus reclamatie la ANPC.
"In data de 29 octombrie 2015 o echipa de comisari ai Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor s-a deplasat la sediul clubului pentru analizarea reclamatiei, institutia mentionand ca termenul legal pentru cercetarea unei reclamatii este de 30 de zile de la data inregistrarii. ANPC precizeaza ca la data si ora controlului nu era prezent niciun reprezentant legal al firmei, ci doar un barbat care nu avea acces la documentele firmei. Comisarii CPCMB au lasat o invitatie pentru reprezentantul societatii Colectiv, acesta urmand a se prezenta cu actele societatii la sediul Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti pentru a doua zi, 30 octombrie 2015, ora 08,30. In data de 30 octombrie 2015, niciun reprezentant al societatii nu s-a prezentat la sediul Comisariatului. Conform Procedurii de Control, urma ca in urmatoare zi lucratoare echipa de control sa se deplaseze la sediul societatii si sa afiseze, la loc vizibil, o noua invitatie pentru reprezentantul legal al societatii pentru ca acesta sa se prezinte la sediul Comisariatului cu documentele solicitate", se mentioneaza in declaratia semnata de Marius Alexandru Dunca, presedintele ANPC.
Potrivit ANPC, in cazul in care nici de aceasta data nu s-ar fi prezentat reprezentantul imputernicit la sediul Comisariatului, echipa de control urma sa incheie Proces Verbal de Constatare a Contraventiei avand in vedere incalcarea prevederilor articolului 51 alin 1 din OG 21/1992, conform caruia "Impiedicarea, sub orice forma, a organelor administratiei publice insarcinate cu protectia consumatorilor de a exercita atributiile de serviciu referitoare la prevenirea si combaterea faptelor care pot afecta viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei".
De asemenea, ANPC mai precizeaza ca din cauza neprezentarii, la data si ora stabilita, a reprezentantului legal imputernicit al firmei la invitatia adresata de reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, acestia nu au putut incheia act de control la Clubul Colectiv.
De ce functiona Clubul Colectiv, daca nu avea avizul pompierilor? Este intrebarea la care si anchetatorii incearca sa raspunda.
Primarul sectorului 4 a declarat in mai multe randuri ca a dat autorizatia de functionare. Legal, a sustinut el.
Numai ca legile spun ca spatiile de alimentatie publica, precum acest club, trebuie sa aiba si avize de la Pompieri. Cine si unde a gresit vor decide procurorii. Iar cei care au incalcat legea trebuie sa raspunda penal pentru incendiul din club.
Giani Aldoiu, reprezentant ISU: "Din punct de vedere al apararii impotriva incendiilor, nu avea niciun document, pentru ca in primul rand nu exista in evidente, nu a facut niciun fel de punct de vedere."
Pompierii spun ca nu stiau ca acest club exista. Ei nu au inregistrat nicio cerere de la patronii clubului de avizare. Cu toate acestea, in actele primariei, dupa cum o recunoaste chiar edilul sectorului 4, apare acordul de functionare al clubului.
Cristian Popescu Piedone, primar sector 4: "De hartii nu am nimic sa-mi reprosez, am indeplinti toate formele legale ale acordului de fucntionare."
Declaratia primarului Piedone este socanta. El recunoaste, public, ca a incalcat legea. Asta pentru ca o serie de hotarari de guvern si de legi obliga, pe de o parte, primaria sa avizeze astfel de spatii publice si, pe de alta parte, pe pompieri sa se asigure ca un club, restaurant sau bar este sigur din punctul de vedere al riscurilor de incendiu.
Asadar, clubul trebuia sa obtina acordul de functionare de la primarie DUPA ce erau prezentate avizele de la Directia Sanitar Veterinara si de la Pompieri. In mod normal, fara ele, Primaria nu trebuia sa aprobe, iar clubul nu ar fi avut voie sa functioneze.
Primaria Sectorului 4 a trimis un comunicat la digi24.ro despre incendiul de la Colectiv: "In cadrul primariei exista o persoana care indeplineste atributiile de cadru tehnic in domeniul apararii in domeniul incendiilor. Facem precizarea ca aceasta persoana nu are calificarea necesara pentru identificarea, evaluarea si controlul sigurantei la incendiu, obligatie ce revine personalului ISU. Declaratia pe propria raspundere a firmei nu putea sa fie pusa la indoiala la momentul eliberarii autorizatiei de functionare. Daca organizeaza un eveniment cu mai mult de 80 de persoane, asa cum scrie in declaratia firmei pe propria raspundere, trebuiau sa ceara un nou aviz, deci e vina firmei”.
Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a anuntat ca de luni incep controale in cluburi, discoteci, mall-uri si alte spatii care presupun aglomerari de persoane.
Pompierii sunt insotiti de politisti si verifica daca respectivele locatii au planuri impotriva incendiilor si daca acestea se respecta.