Salariile castigate de profesori in instanta vor fi platite esalonat din 2012
Drepturile salariale castigate de profesori in instanta vor fi esalonate la plata incepand cu 2012, intr-un cuantum si pe parcursul unui interval care vor fi stabilite dupa inventarierea tuturor sentintelor, dar si a banilor care trebuie alocati de stat pentru toate salariile, afirma premierul Boc.
El a precizat ca esalonarea la plata a acestor drepturi salariale va fi reglementata prin Legea bugetului pentru anul viitor si a apreciat ca este posibil ca platile sa fie efectuate in intervalul 2012-2013-2014, mecanism aplicat si in cazul altor bugetari, potrivit Mediafax.
"Prin Legea bugetului vom stabili cat si cum, dupa inventarierea tuturor sentintelor judecatoresti, pentru a identifica exact valoarea, si dupa ce vom stabili ce alte obligatii salariale mai are statul", a spus Boc.
Premierul a declarat anterior ca decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) privind cresterile salariale in educatie va fi respectata, precizand ca aceasta se refera la drepturile salariale pentru perioada 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009, care vor fi platite cand resursele economice ale tarii vor permite.
El a aratat ca sentintele judecatoresti emise in favoarea profesorilor vor fi respectate, iar drepturile salariale castigate in instanta vor fi reesalonate la plata in urmatorii ani, in functie de resursele economice.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis "plata diferentei dintre drepturile salariale cuvenite functiilor didactice potrivit acestui act normativ si drepturile salariale efectiv incasate, cu incepere de la 1 octombrie 2008 si pana la data de 31 decembrie 2009".
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, luni, ca prin legea privind salarizarea cadrelor didactice, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, salariile vor fi identice cu cele puse in plata in primele luni ale acestui an. "Dupa ce vom avea raspunsul de la ICCJ la recursul procurorului general, vom discuta esalonarea, deoarece recursul va da o unificare, va da un raspuns indicat sentintelor pentru toata lumea. Apoi vom vedea cum va fi facuta esalonarea, in functie de modul in care va fi unificarea. Cand venim cu o lege, nu va mai fi posibil sa existe interpretari, asa cum au fost in trecut", a mai spus Daniel Funeriu.