Boc: majorarea salariilor profesorilor a fost o greseala. Instanta il obliga sa le acorde diferentele
Chiar daca premierul Emil Boc a recunoscut ca decizia de majorare a salariilor profesorilor este una gresita, iata ca trebuie sa acorde diferentele promise. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca autoritatile romane vor fi obligate sa plateasca diferentele salariale castigate in instanta.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis "plata diferentei dintre drepturile salariale cuvenite functiilor didactice potrivit acestui act normativ si drepturile salariale efectiv incasate, cu incepere de la 1 octombrie 2008 si pana la data de 31 decembrie 2009", potrivit Mediafax.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, luni, ca prin legea privind salarizarea cadrelor didactice, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, salariile vor fi identice cu cele puse in plata in primele luni ale acestui an. "Dupa ce vom avea raspunsul de la ICCJ la recursul procurorului general, vom discuta esalonarea, deoarece recursul va da o unificare, va da un raspuns indicat sentintelor pentru toata lumea. Apoi vom vedea cum va fi facuta esalonarea, in functie de modul in care va fi unificarea. Cand venim cu o lege, nu va mai fi posibil sa existe interpretari, asa cum au fost in trecut", a mai spus Daniel Funeriu.
Ministrul a mai spus ca, dupa ce va exista decizia ICCJ, se va putea vorbi despre "unificare".
"Dupa ce avem decizia ICCJ, atunci vom putea discuta modul cum unificam pentru perioada trecuta, pentru toata perioada trecuta, unde avem cadre didactice care au pierdut, altele care au castigat din octombrie 2008 pana in decembrie 2009 si cazuri doar pana in martie 2009", a explicat Daniel Funeriu.
Ministrul Educatiei a precizat ca, in cazul persoanelor care vor da in judecata dupa ce va exista decizia ICCJ, instantele se vor raporta la aceasta decizie a ICCJ.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) sustine ca aproximativ 10.000 de membri FSLI asteapta solutionarea dosarelor privind Legea 221/2008.
O recalcurare de 500 de milioane de euro anual
El a mai spus ca suma anuala care ar rezulta daca s-ar aplica Legea 221 ar fi de doua miliarde de lei anual, adica de 500 de milioane de euro anual.
Coalitia a decis, in sedinta de luni, sa mandateze Guvernul sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru proiectul legii care limiteaza cresterile salariale pentru profesori.
Guvernul anunta, saptamana trecuta, ca va promova in Parlament, posibil prin angajarea raspunderii, un proiect de act normativ care sa plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerand ca economia nu poate suporta la acest moment o crestere salariala de 50%.