Daca ar fi sa continuam comparatiile vom constata ca in medie medicii au o pensie de 1400 (medicii specialisti) si 1700 de lei (medicii primari), iar profesorii aproximativ 1.400 de lei.
In schimb, cel mai inalt grad din aramata, generalul primea, inainte de recalculare, chiar si 9.000 de lei pe luna.
Astfel, potrivit listei publicate de Ministerul Apararii Nationale (MApN), pensiile nerecalculate ale generalilor oscileaza intre 6.000 si 9.000 de lei, de trei ori mai mult decat pensiile profesorilor universitari, care castiga lunar intre 2.000 si 3.000 de lei.
In acelasi timp, pensia unui colonel se incadreaza intre 2.500 si 5.000 de lei, iar a unui comandor oscileaza intre 3.000 si 4.500 de lei.
Spre comparatie, medicii primari castiga o pensie medie de 1.700 de lei, in timp ce media pensiilor celorlalti medici ajunge undeva la 1.100 de lei. Profesorii din invatamantul preuniversitar ies la pensie cu un venit mediu de 1.400 de lei, iar invatatorii cu 1.100 – 1.200 de lei.
Un maior, pe de alta parte, are o pensie de 3.400 de lei, iar locotenent coloneii castiga pensii cuprinse intre 3.000 si 4.000 de lei. Maistrii militari si plutonierii castiga pensii intre 1.800 si 2.000 de lei.
Functionarii publici, pe de alta parte, au pensii care variaza intre 800 si 1.200 de lei, in functie de grad si de specializare.
Guvernul cauta solutii pentru reluarea recalcularii pensiilor
Premierul Emil Boc i-a convocat in aceasta seara, la Guvern, pe ministrul Muncii, Ioan Botis, si cu cel al Internelor, Traian Igas, pentru a discuta despren noul act normativ privind aplicarea procesului de reclaculare, dupa anularea de catre instanta a ordonantei anterioare.
Membrii colitiei de guvernamant au decis, luni, ca Executivul sa adopte o ordonanta de urgenta prin care se va prelungi termenul de recalculare a pensiile militarilor pana la 31 decembrie 2011, asa cum a declarat presedintele Traian Basescu, duminica seara.
"Recalcularea pensiilor militarilor, trebuie oprita, cel putin temporar". Asta au decis presedintele Traian Basescu, membrii Executivului, si sefii din serviciile secrete. Cu toate acestea, o parte dintre militarii vizati sunt tot nemultumiti si cer in strada si in instanta anularea procedurii. Pe de alta parte, Ministerul Apararii, Serviciul Roman de Informatii si Ministerul de Interne sustin ca 70 la suta dintre pensionari au primit mai multi bani in luna ianuarie.
Cei 2.000 de pensionari din sistemul de aparare al Romaniei au protestat pentru ca pensiile primite dupa calcularea potrivit noii legi s-au micsorat. In total exista peste 7.000 de fosti militari cu pensii reduse dupa recalculare, dintre cele aproximativ 28 de mii de recalculari. Pentru 140 de mii de oameni datele nu au fost inca procesate, procedura fiind in acest moment oricum suspendata.
Unora le-au scazut pensiile pentru ca nu au depus cereri de recalculare. Altii s-au pensionat anticipat, au beneficiat atunci de salarii compensatorii, dar acum, la recalculare, pensia le-a scazut.
Mai sunt si cei care au depus cereri, insa ministerul apararii nu i-a gasit in arhive. Un exemplu este plutonierul adjutant in rezerva Ioan Livadaru care a muncit 33 de ani in armata. A primit o pensie sub 3.000 de lei. A depus documentele cerute si la recalculare a luat 1.600 de lei.
In timp ce unii protestau, altii depuneau plangeri in instanta impotriva diminuarii pensiilor. 3.000 de fosti angajati ai Ministerelor Internelor si Apararii dau in judecata statul. S-au inregistrat sase mii de procese noi. Unele vizeaza stoparea recalcularii pensiilor, altele revenirea la valorile initiale. Asta poate duce la blocarea instantelor in conditiile in care tot anul trecut acestea au avut 13.000 de procese, iar acum s-au trezit cu 6000 intr-o singura zi.
Scandalul a izbucnit imediat dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca modul in care se recalculeaza pensiile este gresit. Instanta a considerat abuziva decizia prin care fostii militari sunt obligati sa depuna cereri, la care sa anexeze datele privind vechimea si gradul de contributie.
Numai ca, in ciuda deciziei clare a instantei, Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, prin ministrul Apararii Gabriel Oprea, ca procesul de recalculare trebuie sa continue.
Mai citeste si: