Executivul a discutat in sedinta de saptaman trecuta un proiect de lege prin care va ingheta va ingheta, pana la sfarsitul acestui an, salariile profesorilor care au castigat in instanta majorari salariale, la un nivel plafonat la remuneratia din luna ianuarie.

Proiectul interzice, totdata, acordarea de noi drepturi salariale prin contracte colective sau individuale de munca, sub sanctiuni penale.

"Prin contractele colective de munca sau acordurile colective de munca si contractele individuale de munca nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi in bani sau in natura care excedeaza prevederile legii", se arata in actul normativ, prezentat de Mediafax.

Documentul stabileste totodata ca personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant nu va primi sumele corespunzatoare premiului anual pentru anul 2010 si nici prime de vacanta, tichete de masa, tichete-cadou si indemnizatii la iesirea la pensie, precum si ca munca suplimentara va fi compensata numai cu timp liber.

Inca 3.000 de profesori si-au castigat in instanta salariile majorate. VIDEO

Proiectul releva ca salariile brute de incadrare pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar vor fi plafonate la 979 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de lunga durata, la 932 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de scurta durata si la 1.101 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lunga durata grad didactic I cu vechime cuprinsa intre doi si sase ani.

"Incalcarea dispozitiilor legii privind stabilirea salariului de baza individual si a celorlalte drepturi, precum si acordarea de drepturi fara respectarea prevederilor acesteia atrag, dupa caz, raspunderea disciplinara, materiala sau penala a persoanelor vinovate", este precizeaza in document.

Sindicatele cer demisia premierului si a ministrului Funeriu

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant sustine, in urma propunerii privind plafonarea salariilor cadrelor didactice, ca se va adresa forurilor internationale si cere demisia premierului Emil Boc si a ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, "pentru iresponsabilitatea de care dau dovada".

Federatia precizeaza ca sunt 7.000 de hotarari judecatoresti irevocabile pentru reincadrare potrivit Legii 221/2008 si peste 50.000 de procese pe rol, iar nerecunoasterea acestor reincadrari pe posturi si a majorarilor salariale obtinute prin hotarari irevocabile reprezinta o nerespectare a rolului pe care il are un cadru didactic in educatie.

Decat profesor in Romania, mai bine culegator de fructe in strainatate! VIDEO