Recensamantul de anul acesta aduce mult mai multe modificari, comparativ cu cel din 2002 de pilda. Pe langa faptul ca trebuie sa dam CNP-ul, mai trebuie sa furnizam si informatii cu privire la migratie, dar si multe detallii cu privire la starea civila.

CNP-ul insa a starnit cele mai multe controverse. Sute de romani si-au pus intrebarea : "De ce e nevoie de codul numeric personal la un recensamant care nu doreste decat sa ne numere?"  CNP-ul e obligatoriu prin lege si e justificat prin faptul ca indica data si locul nasterii ale recenzatului.

Oamenii se tem insa ca aceasta imensa baza de date ar putea fi folosita impotriva cetatenilor. Ar fi o formalitate pentru Fisc, justitie, banci sau companii de asigurari sa o acceseze. Cei din Institutul National de Statistica sustin ca asa ceva nu se va intampla.

Pana la lege, noi lucram insa cu oameni. Iar recenzorii au in posesia lor datele noastre timp de cateva zile. Responsabilitatea lor e uriasa: pierederea, divulgarea sau publicarea datelor noastre ii baga la puscarie. De la recenzor datele se aduna apoi intr-un computer. Formularele sunt distruse abia dupa un an.

In sala serverelor a Institutului National de Statistica, locul in care vor ajunge toate datele de la recensamant, accesul este unul securizat. Niimeni nu intra fara o cartela speciala. Mai mult decat atat, cei care patrund aici nu trebuie sa aiba la ei vreun CD sau vreun DVD, astfel incat sa poata copia informatiile din calculatoare. Si nu in ultimul rand, cei care lucreaza cu aceste informatii trebuie sa semnzee un contract de confidentialitate.

In cele doua zile de recensamant, doar un milioan si jumatate de romani au fost de acord cu aceasta chestionare. Daca ar fi sa facem un top al judetelor, am afla insa ca cele mai multe persoane recenzate au fost in Covasna si in Valcea, pe cand bucurestenii au fost cei mai rezervati in a deschide usa.