Recensamantul a inceput cu stangul. La ce intrebari nu esti obligat sa raspunzi si ce amenda primesti daca nu participi VIDEO
A inceput oficial recensamantul in Romania, pacat insa ca cei 120.000 de recenzori n-au gasit prea multa lume acasa. Si ca sa fie complicat din start, multi dintre ei s-au retras din cursa cand au inteles ca vor bate zeci de kilometri pentru cativa lei. Una peste alta, actiunea in sine este extrem de importanta. Datele care se vor strange vor fi folosite la strategiile sociale si economice ale tarii.
In jur de 1000 de recenzori s-au retras din cauza banilor putini ,dar au fost imediat inlocuiti cu persoane aflate pe listele de rezerve.
Pentru cei 120.000 de oameni care au iesit pe teren nu a fost o zi usoara. Spre exemplu, in Bucuresti, din 10 apartamente, la 9 dintre ele nu a raspuns nimeni. Oamenii au fost la serviciu sau pur si simplu nu au avut chef de musafiri.
Acolo unde recenzorii au fost primiti au aparut alte dificultati: oamenii nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda la unele intrebari si astfel cercetarea a durat mai mult de 40 de minute.
Problema e ca majoritatea intrebarilor sunt obligatorii. Conform regulilor impuse de Uniune puteti sa ascundeti doar etnia, religia si daca aveti suferinte fizice. Recunoasterea etniei ar fi insa recomandabila. La nivelul Uniunii Europene, pentru integrarea romilor, rezultatele si succesul acestei strategii nu pot veni insa decat prin cunoasterea numarului real al populatiei.
In plus, daca suntem corecti cand raspundem putem sa atragem mai multe fonduri europene.
Cine refuza sa colaboreze risca 5000 de lei amenda. In situatia in care nu sunteti acasa, reprezentantul statului va reveni zi de zi. Intr-un final poate apela si la vecini. Cu o conditie: ca cei care dau relatii sa vorbeasca in cunostinta de cauza. Foarte important, cine are mai multe locuinte nu trebuie sa fie prezent peste tot. Cine stie ca nu poate fi gasit acasa are si o varianta de rezerva: primaria de care apartine
''Vom fi la una dintre resedintele noastre si acolo vom fi recenzati, chiar daca aceasta resedinta este alta decat cea de domiciliu", a spus Vladimir Alexandrescu, director biroul de presa INSSE.
Chiar daca vor aparea si balbe, recensamantul este important. Toate informatiile sunt confidentiale si in final vor fi introduse intr-un soft securizat, mai ales ca pentru prima data cand ni se cere codul numeric personal. Cei care fura aceste date risca inchisoarea.
Recensamantul populatiei se va incheia in 31 noiembrie.
Pe acelasi subiect: