Refuzi sa declari datele la recensamant? Afla cu cat vei fi amendat
"Declararea datelor de recensamant este obligatorie. Exista oligativitatea persoanelor de a declara datele de recensamant, precum exista si posibilitatea de a ne verifica daca-i pastram confidentialitatea. Este la fel peste tot in Europa", a spus Voineagu, la o conferinta oragnizat cu ocazia Zilei Mondiale a Populatiei, scrie Mediafax.
Potrivit acestuia, recensamantul de proba, care a avut loc in perioada 7 - 16 mai a relevat un grad "ingrijorator" de mare de refuz privind declararea datelor personale. Totodata, persoanele de etnie roma s-au dovedit a fi cele care au refuzat cel mai adesea sa declare informatiile respective.
Potrivit legislatiei, refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 la 1.000 de lei. Aceeasi amenda se aplica si pentru persoanele care impiedica "in orice mod" efectuarea inregistrarilor si controlul datelor de catre persoanele implicate.
De asemenea, personalul implicat in recensamant care nu nerespecta prevederile de confidentialitate sau folosirea datelor in alte scopuri decat cele stabilite prin legea recensamantului, risca sa primeasca amenzi de la 500 de lei si pana la 1.500 de lei.
Conform legislatiei, dupa finalizarea recensamantului, formularele cu inregistrari sunt distruse chiar de "institutiile specializate", iar arhiva optica a chestionarelor este predata Arhivei Nationale.
"Rolul datelor este doar statistic, se pastreaza confidentialiltatea datelor individuale care sunt transmise de intervievati. Trebuie sa explicam fiecarei persoane ca aceste chestionare nu au nicio repercusiune, datele transmise fiind utilizate numai in scop statistic. Se opereaza intr-un regim de confidentialitate garantata", a adaugat Voineagu.
Presedintele INS a aratat ca recensamantul de proba a avut ca scop identificarea problemelor de colectare a datelor. Ca o prima observatie, s-a constatat o scadere importanta a populatiei.
Diferenta mare fata de populatia de la cel mai recensamantul din 2002 (cel mai recent recensamant) nu este cauzata doar de sporul natural negativ din aceasta perioada, cat mai ales de sporul negativ al emigrarii, calculat ca diferenta intre emigrare si imigrare, sustine oficialul INS.
In ceea ce priveste sporul natural negativ, Voineagu arata ca o problema importanta o reprezinta mortalitatea infantila, unde procentajul este cu mult peste media europeana, situatie care poate fi explicata nu doar prin sistemul sanitar deficitar, cat si prin pregatirea precara si lipsa de informare a tinerelor mame.
La recensamantul din 2002, Romania avea o populatie de 21,6 milioane de persoane, cu aproape 1,2 milioane de persoane mai putin decat in 1992 (22,8 milioane de persoane).
"Trebuie sa colaboram cat mai strans cu celelalte state din UE pentru a afla cat mai exact sporul migrator", a adaugat Voineagu.
La inceputul lunii august primariile vor incepe selectarea personalului care va participa la recensimant, pe baza unor criterii stabilite de INS.
Recensamantul populatiei si locuintelor va avea loc in perioada 22 - 31 octombrie, iar in perioada 5-14 noiembrie va avea loc ancheta de control si verificare a volumului si calitatii informatiei.
Citeste si:
6 motive pentru care ajungi sa vrei sa renunti la cariera
Vrei o vacanta extravaganta? Topul celor mai bune hoteluri din lume. FOTO