Intr-o zona cu aproape 8.000 de someri inregistrati oficial, primaria din Braila nu gaseste persoane dispuse sa castige aproape 600 de lei in numai doua saptamani.

Municipalitatea a fost nevoita sa prelungeasca perioada de inscriere pentru ca, la termenul initial, se ocupasera doar jumatate din locuri: 700 din 1300. Conditiile impuse de autoritati pentru recenzori nu sunt foarte severe: studii medii, abilitati de comunicare si cazierul curat.

"Eu vreau sa plec afara, aici n-am ce sa fac, meseria mea e de sofer. Pentru ce sa pierd timpul si  sa ma duc sa-si bata joc unul si altul de mine?", se intreaba Vasilica Popa, somer.

"Probabil ca se gandesc ca este o suma relativ modesta. Unora dintre ei poate le este si teama pentru ca acel formular este destul de complex si ca este mai comod sa stea acasa pentru unii dintre ei", considera Aurel Simionescu, primar Braila.

Si in Bistrita statul degeaba pare mai de avantajos decat banul. Ar fi nevoie de 500 de recenzori in oras, dar s-au primit numai 200 de cereri. "Sunt aceia care sunt nemultumiti, dar nu vin sa-si completeze veniturile. Asta este o practica in Romania in sensul ca venim acasa, bem o bere si asteptam ziua de maine", spune Daniel Don, director AJOFM.

In schimb, in celalalt capat al tarii, la Simeria, in judetul Hunedoara, este mare inghesuiala. Aici se bat trei oameni pentru un post.

Daniela Trufas are 40 de ani si pana anul trecut a lucrat ca asistenta medicala intr-un dispensar. Si-a pierdut slujba si are doi copii de intretinut asa ca vrea sa munceasca.

In Bucuresti, unde sunt sunt peste 20.000 de someri, nu s-au depus cereri nici pentru jumatate din posturi.

Recensamantul populatiei va avea loc in perioada 20-31 octombrie.