Piața energiei se liberalizează complet, de la 1 ianuarie 2021. Ce se întâmplă cu prețurile pentru consumatorii casnici
Factura, Enel, bani
Preţul energiei pentru consumatorii casnici după 1 ianuarie 2021, când piaţa va fi liberalizată complet, va depinde de condiţiile de atunci din piaţă, dar şi de apetitul de risc al consumatorilor, a declarat, joi, Cristi Culea, director în cadrul Enel.
El a participat la o întâlnire online cu presa, organizată de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFER), organizaţie din care face parte şi Enel, şi a fost întrebat cum crede că va evolua preţul după 1 ianuarie.
"În mod sigur ofertele vor fi variate şi vor reflecta condiţiile de piaţă din acel moment. Este greu de spus acum şi nu putem răspunde cum va evolua preţul. Spre exemplu, dacă ne uităm la piaţa gazelor, acum şase luni erau nişte preţuri şi acum sunt cu totul altele, iar între timp a fost liberalizată piaţa (1 iulie - n. r.)", a spus reprezentantul companiei de energie, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, preţurile vor fi diferite şi în funcţie de politica de risc a furnizorilor, respectiv dacă aceştia achiziţionează energie pe termen scurt la un preţ mai mic, cum este acum pe piaţa spot, sau îşi asigură un portofoliu mai sigur, pe termen lung, la preţuri mai mari.
"Acum, dacă ne uităm pe PZU (piaţa spot - n. r.), preţurile sunt foarte jos, iar cele de pe pieţele forward, relativ sus. Un furnizor care are o reticenţă la a-şi asuma un risc şi vrea să-şi protejeze clientul mai bine va merge pe forward, iar un alt furnizor care face pariu că PZU va rămâne jos va oferi un preţ mai mic, dar dacă preţul va creşte, va creşte şi tariful plătit de client", a precizat Culea.
În opinia sa, aşa cum furnizorii au un apetit de risc, tot aşa au şi consumatorii.
"Consumatorii pot căuta un preţ mic, cu un contract pe termen scurt, nu este nicio problemă, este apetitul de risc al fiecăruia", a adăugat reprezentantul Enel.
Totodată, consumatorii ar trebui să se informeze foarte bine înainte să ia o decizie.
"Ne dorim un consumator informat, care să ia decizia în cunoştinţă de cauză. Majoritatea celor care negociază contracte au experienţă în piaţă, iar numărul acestora va creşte. Ne dorim un dialog bun cu consumatorii şi să avem o înţelegere comună a condiţiilor din piaţă", a subliniat Culea.
La rândul său, Ion Lungu, preşedintele AFER şi director CEZ Vânzare, a arătat că nu este obligatoriu pentru consumatori să încheie noi contracte.
"Liberalizarea nu trebuie să fie o obligaţie, c un drept. Cine nu vrea să îşi schimbe contractul îl poate păstra pe cel vechi, iar contractul este considerat pe piaţa liberă, în măsura în care furnizorul îi poate oferi acelaşi preţ. Dacă nu, va face o ofertă tip, care va intra în vigoare dacă acel consumator nu îşi schimbă contractul", a explicat Lungu.
Piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021, iar preţurile pentru consumatorii casnici nu vor mai fi stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), ci negociate direct cu companiile de energie.
Pe acelasi subiect: