Acționarii Hidroelectrica au aprobat preluarea activelor din România ale cehilor de la CEZ, care se retrag de pe piața locală
Hidroelectrica
Acţionarii Hidroelectrica au decis, în Adunarea Generală Extraordinară care a avut loc joi, să aprobe depunerea unei oferte angajante pentru preluarea activelor CEZ din România, au declarat surse din domeniu, citate de Agerpres.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, deţinut de statul român în proporţie de 80% şi de Fondul Proprietatea - 20%.
Potrivit deciziei postate ulterior pe site-ul producătorului de energie hidro, reprezentantul Fondului Proprietatea a lipsit de la această şedinţă.
Aceasta deşi, în urmă cu două zile, Fondul a transmis un comunicat de presă prin care solicita statului român să nu aprobe solicitarea Hidroelectrica de a achiziţiona activele CEZ din România, întrucât o astfel de preluare ar diminua valoarea de piaţă a producătorului de energie hidro.
"Fondul Proprietatea îndeamnă Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de acţionar majoritar al Hidroelectrica, să ia în considerare pe deplin riscurile privind achiziţia activelor CEZ şi să nu aprobe solicitarea companiei de a depune o ofertă angajantă. Fondul consideră cu fermitate că achiziţia activelor CEZ de către Hidroelectrica nu ar crea valoare pentru acţionarii săi şi ar afecta procesul de listare şi evaluarea potenţială a companiei, ceea ce, la rândul său, ar pune în pericol şansele României de a fi promovată la statutul de piaţă emergentă de către MSCI", se arată în comunicatul FP.
Totodată, acţionarii Hidroelectrica au aprobat, joi, contractarea unui credit pentru achiziţii de participaţii în vederea diversificarea portofoliului, credit care va putea fi utilizat în lei sau valută.
Hidroelectrica va depune oferta angajantă pentru preluarea tuturor activelor CEZ România în consorţiu cu Electrica şi Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie (SAPE).
CEZ a anunţat în vara anului trecut că vrea să-şi vândă operaţiunile din România şi din alte ţări, pentru a se concentra pe activitatea din ţara-mamă, Cehia.
Pe acelasi subiect: