Fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, pentru incont.ro daca punctul de pensie nu se majoreaza in acest an, pierderea la o pensie medie este de 100 de lei. La o pensie de 500 de lei, majorarea ar fi trebuit sa fie de circa 64 de lei, iar la o pensie de 1.000 de lei se pierd 128 de lei. Cei care au o pensie de 1.500 de lei ar fi primit in plus aproape 200 de lei in cazul in care punctul de pensie ar fi fost majorat la 45% din salariul mediu.

Ea a precizat ca in 2010, valoarea punctului de pensie a scazut la 39,9% din salariul mediu pe economie, in conditiile in care acesta a crescut la 1.863 lei. Anul trecut, punctul reprezenta 43% din salariu.
Mariana Campeanu mai spune ca decizia Guvernului de a bloca un articol din legea pensiilor printr-o ordonanta de urgenta este neconstitutionala.

“Nimeni nu a sesizat pana acum ca in ordonanta 114/2009 se precizeaza ca in acest an nu se aplica articolul 80 din legea pensiilor, care prevede ca punctul de pensie sa fie 45% din salariul mediu. Or, o ordonanta de urgenta nu poate sa blocheze un articol dintr-o lege organica”, a spus Campeanu.

De altfel, si federatiile de pensionari au decis, saptamana trecuta, sa dea Guvernul in judecata pentru neaplicarea legii care prevede majorarea pensiilor. Prin noua lege a pensiilor, care va fi adoptata in acest an, punctul de pensie se va majora in primul rand cu rata inflatiei, dar si cu 50% din cresterea salariului mediu.