Potrivit unui ordin al Casei Nationale de Pensii, cel mai bun punctaj pentru acordarea unui bilet de tratament va fi atribuit pensionarilor care nu au beneficiat de un bilet in ultimii doi ani si care au venituri foarte mici. Astfel, in functie de frecventa cu care o persoana a beneficiat de bilet de tratament, in functie de sezon, de marimea pensiei si de conditiile de pensionare, calculatorul stabileste un punctaj pentru fiecare solicitant. In functie de acest punctaj se va face rapartitia.

„Este primul an in care se foloseste acest sistem, dar inca nu functioneaza, pentru ca nu am avut deocamdata solicitari. S-a adoptat aceasta metoda pentru a se elimina aglomeratia pentru anumite perioade de vara si pentru anumite statiuni, asa cum se intampla in anii anteriori”, a explicat, pentru incont.ro, directorul coordonator al Casei de Pensii Bucuresti, Lucica Oncea.

Potrivit criteriilor in baza carora se calculeaza punctajul,  persoanelor care nu au beneficiat de bilete de tratament in ultimii doi ani li se acorda 10 puncte, cele care au avut un bilet in extrasezon primesc 5 puncte, cele care au beneficiat de bilet de tratament in sezon primesc 3 puncte, iar cei care au avut doua bilete in sezon nu primesc niciun punct. In functie de pensie, se acorda 8 puncte pentru pensiile de invaliditate, 6 puncte pentru limita de varsta, 3 puncte pentru pensia de urmas, 2 pentru anticipata sau 0 puncte pentru stagiu incomplet.

Dupa marimea pensiei, cei care au sub 400 de lei lunar primesc 6 puncte, cei cu pensii intre 401 si 800 lei primesc 4 puncte, cei care au pensii de pana la 1.100 lei primesc 3 puncte, iar cei au o pensie egala cu salariul mediu pe economie primesc 1 punct. In cazul in care pensia depaseste salariul mediu nu se acorda niciun punct.

Pana in prezent nu se stie numarul de bilete de tratament si statiunile in care acestea se vor acorda in acest an, pentru ca, in lipsa unui buget aprobat, Casa de Pensii nu a putut face licitatiile. Anul trecut s-au acordat peste 217.000 de bilete de tratament, in conditiile in care in Romania sunt peste 5,5 milioane de pensionari. Perioadele in care sunt depuse cele mai multe cereri sunt cele de vara, pentru statiunile de pe litoral sau pentru cele balenoclimaterice. Anul trecut, repartitia biletelor de tratament pe judete s-a facut in luna aprilie.