Se modifica legea pensiilor pana la vara ! Cine pierde si cine castiga ?
Legea responsabilitatii fiscale si legea pensiilor, doua dintre actele normative care conditioneaza acordarea urmatoarelor transe din imprumutul de la FMI, ar putea fi adoptate pana la 1 martie si, respectiv, 1 iunie. Vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, a declarat ca Guvernul isi va asuma noi angajamente in acordul cu FMI, care vor stabili noi termene limita de adoptare a unor acte normative restante.
Reprezentantii Guvernului au decis, impreuna cu FMI, Banca Mondiala si Comisia European noi termene pentru cele doua legi, care ar fi trebuit sa intre in vigoare initial la inceputul acestui an. Totodata, Executivul s-a angajat pentru perioada urmatoare sa elaboreze standardele de cost pentru sistemul sanitar, sa gaseasca metode de crestere a absorbtiei fondurilor UE si sa ridice plafoanele de garantare a co-finantarii proiectelor din fonduri europene, pentru autoritatile locale.
Noua lege a pensiilor va modifica radical sistemul de asigurari sociale prin schimbarea modului de majorare a punctului de pensie si prin introducerea pensiilor speciale in sistemul public. Astfel, punctul va fi indexat, in urmatorii ani, cu rata inflatiei si cu jumtate din cresterea salariului mediu, urmand ca indicatorul salariu sa dispara treptat pana in 2030. Totodata, pentru majorarea numarului de contribuabili la sistemul de pensii, va fi introdusa obligativitatea platii CAS pentru toate tipurile de venituri - din drepturi de autor, din conventii ciovile sau din contracte de colaborare. De asemenea, vor fi introduse in sistem si alte categorii profesionale, ca de exemplu avocatii sau reprezentantii unor culte religioase, care in prezent nu platesc CAS. Varta de pensionare va fi majorata si egalizata la 65 de ani, atat pentru femei cat si pentru barbati, si se vor inasprite conditiile de pensionare anticipata.
Legea responsabilitatii fiscale presupune programarea bugetara multianuala si limitarea rectificarilor bugetare la maximum doua pe an. Tortodata, legea va crea un cadru clar pentru cheltuirea banilor publici, fiind interzise, de exemplu, majorarile cheltuielilor de personal.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara saptamana trecuta ca vor exista unele modificari in acordul Romaniei cu Fondul, dar ca acestea nu sunt „radicale”.
O misiune a FMI, CE si a Bancii Mondiala este prezenta in Romania pana miercuri pentru evaluarea in vederea deblocarii transelor trei si patru din imprumut. Suma se ridica la 3,3 miliarde de euro, pe care Romania i-ar putea primi in februarie de la institutiile internationale.
Pe acelasi subiect: