Acest cadru general se aplică numai în cazul pensiilor suplimentare, atunci când dreptul la pensie există în baza unui raport de muncă şi este legat de împlinirea vârstei de pensionare sau a altor cerinţe, conform prevederilor legislaţiei naţionale, precizează Ministerul Muncii.

Proiectul de lege transpune Directiva 2014/50/UE, potrivit Ministerului Muncii.

Documentul adoptat nu reglementează înfiinţarea unor noi scheme de pensii suplimentare în România, ci asigură cadrul principial necesar protecţiei mobilităţii lucrătorilor pe care trebuie să îl respecte orice schemă de pensie suplimentară, dacă aceasta ar fi reglementată, notează Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.

Totuşi, prin legi speciale pot fi adoptate sau menţinute dispoziţii mai favorabile pentru dobândirea şi păstrarea drepturilor la pensie suplimentară de lucrătorii care îşi încetează activitatea, potrivit sursei.

Proiectul de lege nu se aplică sistemelor de pensie individuală care sunt bazate pe aderarea individuală a unei persoane la un fond de pensie, altele decât cele încheiate în baza unui raport de muncă, şi nici pensiilor suplimentare ale lucrătorilor care vin să muncească pe teritoriul României, se menţionează în comunicatul citat.