Anchetatorii sunt de neclintit. Ei il acuza pe Hrebenciuc de trafic de influenta in dosarul privind mafia retrocedarilor de paduri din Romania alaturi de senatorul Ilie Sarbu, dar si de anumiti oameni de afaceri. Miza ar fi fost 43.000 de hectare de padure iar prejudiciul - unul ametitor: 300 de milioane de euro.

In cazul lui Viorel Hrebenciuc, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, fost secretar general al Guvernului in perioada 1996-2000 si unul dintre cei mai influentei oameni din PSD procurorii cer arestarea.

Anchetatorii il acuza de trafic de influenta si de constituirea unui grup infractional organizat. Ei spun ca politicianul era implicat intr-o retea care se ocupa cu retrocedarea padurilor Romaniei in mod ilegal. Hrebenciuc trebuia sa intervina pe langa autoritatile locale din Bacau si sa se asigure ca padurile revendicate, 43.000 de hectare, ajung la Paltin Sturdza. In schimb, urma sa primeasca sub forma de cadou 12.000 de hectare. Tot de padure. La un pret de 4000 de euro pe hectar, reiese ca Hrebenciuc castiga aproape 50.000.000 de euro.

Cel care revendica 5 domenii din judetul Bacau, Paltin Sturdza, castigase in instanta, dupa ce a corupt judecatorii, dupa cum sustin cei care instrumenteaza dosarul. Avea insa nevoie sa intre in posesia titlurilor de proprietate. Asa ca s-a gasit un cumparator, in persoana lui Dan Bengescu. Acesta ii oferea jumatate din valoarea terenurilor dar se obliga sa obtina actele.

Romsilva se opunea din rasputeri dupa ce constatase ca Paltin Sturdza primea de la instanta 43.000 de hectare cu toate ca ceruse jumatate. Aici ar fi intrat in scena Hrebenciuc.

HREBENCIUC, INREGISTRAT

Viorel Hrebenciuc: Eu, maine dupa-amiaza la 4 jumate, vorbesc inca o data... la Bacau, sa vad daca au primit vreun semnal. Si daca n-au primit, te trimit la Craciunescu (director Romsilva n.r.) sa-i spuna Craciunescu ca stie ca ai avut o discutie si-i spune exact ce are de facut? Ai inteles?
Dan Bengescu: Da.
Viorel Hrebenciuc: Adica, o lucram...
Dan Bengescu: Asa

Cand Hrebenciuc ar fi constatat ca eforturile lui nu ajung ar fi apelat la Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD dupa cum ii spune intr-o discutie telefonica celui care voia sa cumpere padurile la jumatate de pret, Bengescu.

Hrebenciuc: "Acum sa-l folosesc pe Ilie Sarbu. Sa-l calce pe cap..."

Si Ilie Sarbu ar fi fost cooptat in aceasta afacere. El trebuia sa se asigure ca Romsilva elibera actele de proprietate si nu mai ataca deciziile instantei. Un alt personaj cheie care ar fi fost chiar initiatorul si coordonatorul retelei este avocatul si deputatul Ioan Adam. Acesta este casatorit cu judecatoarea Roxana Adam, presedinte de sectie la Tribunalul Brasov. Coincidenta sau nu, nasii lor de cununie au fost Paltin Sturdza, pretinsul mostenitor al domeniilor, si iubita acestuia. In timp Adam ar fi intervenit pe langa magistratii care au decis in favoarea restituirii in natura a padurilor. DNA: "Prejudiciu in sarcina RNP ROMSILVA de 304 milioane de euro (303.888.615 euro)".

Procurorii cer ca Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, ambii cu imunitate parlamentara, sa fie arestati. Pentru asta, cererea DNA a fost trimisa la Parlament unde a ajuns astazi. Din acest moment, conform legii 96/2006, presedintele camerei trebuie ca deindata sa o trimita la Biroul permanent si la comisia juridica. Cea din urma are 3 zile sa faca un raport. Acesta va fi inaintat plenului camerei care o dezbate si supune la vot in termen de 5 zile. Legea spune ca alesii sunt obligati sa respecte aceste termene chiar daca Parlamentul este in vacanta.

Judecatorii Ordog si Uta, cercetati sub control judiciar

Judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, vor fi cercetati sub control judiciar in dosarul retrocedarilor, dupa ce instanta suprema a respins, vineri, propunerea de arestare formulata de procurorii anticoruptie.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la un complet de cinci magistrati ai aceleiasi instante.

Cei doi judecatori sunt acuzati de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, dupa ce au facut parte dintr-un complet al Tribunalului Covasna care a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru peste 43.000 de hectare de teren forestier si de teren agricol, situate pe raza judetului Bacau, in favoarea unei persoane si in defavoarea Romsilva, potrivit anchetatorilor.

In acelasi dosar, magistratii instantei supreme au emis, vineri dimineata, mandate de arestare preventiva pe numele lui Dan Costin Bengescu si Iosif Kadas, in timp ce in cazul lui Jenica Poenaru si al lui Sorin Ion Iacob au luat masura arestului la domiciliu.

Joi noapte, patru persoane au fost arestate in dosarul retrocedarilor ilegale de padure. Doi dintre suspecti isi vor petrece urmatoarele 30 de zile dupa gratii, ceilalti doi, in arest la domiciliu.

Cei patru au fost arestati preventiv sub acuzatiile de dare de mita, trafic de influenta si constituire sau aderare la un grup infractional.

Anchetatorii vorbesc despre 90 de mii de hectare de padure din judetele Bacau si Suceava pe care pretinsi urmasi ai unor familii ce au detinut candva mari proprietati le-au revendicat.

Ca sa intre in posesia lor insa, ar fi creat o caracatita a coruptiei. Toti cei vizati au fost chemati la audieri la Brasov, unde este instrumentat dosarul. Unii au mers de buna voie, altii insotiti de jandarmi.

Paltin Sturdza, urmas indirect al lui Nicolae Ghika, a cerut instantelor de judecata sa i se retrocedeze mai multe domenii din judetul Bacau. Vorbim despre o suprafata totala de 30 de mii de hectare de padure in zonele PALANCA, DARMANESTI, MOINESTI, BRUSTUROASA sau COMANESTI.

A fost refuzat. Rand pe rand, autortatile locale care se ocupau cu restituirea proprietatilor, i-au respins cererea. A apelat la instante.

Judecatoria Onesti a spus ca Sturdza nu are drept de mostenitor. Acesta a apelat la tribunalul Bacau a pierdut s-a reintors la judecatoria Onesti iar apoi la Tribunalul Covansa. Aici, judecatorii Gabriel Utza si Andras Ordong trimit spre rejudecare dosarul care ajunge la Judecatoria din Sf. Gheorghe care respinge cererea. Asa ca dosarul face cale intoarsa la Covasna unde aceeasi magistrati admit recursul si dispun "reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de ha teren forestier și 50 de ha de teren agricol inclusiv pentru pădurile DOFTEANA si BELEGHET".

Procurorii anticoruptie noteaza ca judecatorii i-au dat lui Sturdza mai mult decat ceruse. Mai mult, retrocedarea s-a dispus sa fie facuta in natura fara sa se tina cont de situatia actuala a terenurilor.

Anchetatorii spun ca judecatorii au decis stramb dupa ce avocatul Ioan Adam a avut discutrii telefonice cu sotia unuia dintre ei.

Procurorii sustin ca pentru a intra mai repede in posesia padurilor, Sturdza a gasit cu ajutorul avocatului sau Ioan Adam o solutie. Vinde cele 43 de mii de hectare de teren in avans iar cumparatorii se obliga sa rezolve cu actele. Adica sa obtina certificatul de proprietate. Castigul cumparatorului? Platea pentru 43 de mii de hectare doar 100 de milioane de euro, adica jumatate din pretul real.

Citeste si:

Mafia retrocedarilor: nume grele din politica, intr-un dosar privind cedarea ilegala de paduri si terenuri. Ilie Sarbu si Viorel Hrebenciuc, urmariti penal. Printul Paul si printesa Lia, audiati la DNA