Arborele genealogic si documentele detinute de anchetatori arata ca Gheorghe Paltin Sturdza nu este indreptatit sa primeasca mostenirea de mii de hectare. Padurea de pe Valea Trotusului i-a apartinut lui Dimitrie Sturdza.

Gheorghe Paltin Sturdza este ruda abia de gradul 5 si conform legii nu are drept la mostenire. Mai multe instante au respins solicitarile lui Paltin Sturdza, dar in 2012 gaseste intelegere la judecatorii Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel, care ii dau nu 23.000 de hectare, cat a cerut initial, ci 43.227 de hectare de padure.

Aceiasi judecatori, tot in 2012 au retrocedat mai bine de 5.000 de hectare in Covasna in conditii dubioase lui Gheorghe Cetaras, un om de afaceri. Am aratat cazul la "Romania, te iubesc". Cei doi judecatori s-au ascuns atunci.

Si uite asa, pe legile din Romania, Cetaras Gheorghe primeste la Tribunalul Covasna 5.666 hectare de padure. Justitia la noi nu e doar oarba, ci are si alte probleme.

Imediat dupa ce a fost primita padurea din Covasna, a fost vanduta pe 25 de milioane de euro. Aceasta ar fi fost si soarta celei de la Valea Trotusului daca ar fi fost retrocedata. Este schema clasica prin care au disparut multe paduri de la noi.

Reporter: Cat v-a iesit dumneavoastra?
Gheorghe Ceteras: In jur de 40 de milioane de euro a fost tranzactia.
Reporter: De ce ati dat-o asa de repede?
Gheorghe Ceteras: Din motivul ca legislatia din Romania si, vazand reportajul de la "Romania te iubesc" cu 2 ani inainte, la jaful ce se face din padurile din Romania, nefiind in domeniu m-am hotarat sa vand. Sa nu fiu implicat in jafurile din padurile din Romania.
Reporter: Regretati vreo secunda ca ati dat-o?
Gheorghe Ceteras: Nu. Pana nu se gata taierile din Romania si nu se va stabili, nu am regret.

Mai bine de 500 de mii de hectare de padure sunt retrocedate ilegal in toata tara, iar alte 5 sute de mii de hectare au fost rase de pe fata pamantului, ilegal. Sunt inventati mostenitori, sunt cumparate drepturi litigioase, sunt folosite documente false si cu ajutorul judecatorilor padurea este retrocedata si pusa la pamant.

Citeste si:

Romania, marea defrisare ilegala, partea 1. "Smecherii" care lasa muntii fara paduri si statul fara bani nu au adversar in sala de judecata

Marea defrisare, partea 2. Metodele prin care Regia Nationala a Padurilor isi protejeaza angajatii corupti. Lemnul taiat ilegal este "albit" in acte

Cum functioneaza mafia lemnului. Silvicultorii si politicienii distrug impreuna padurile Romaniei