In comuna Jilava, chiar langa Bucuresti, actioneaza de ani buni o gasca de indivizi cercetati penal, care pozeaza in aparatorii legii. O filiera cu nasi, fini si personaje sus-puse cu interese transpartinice, care vizeaza de ani buni terenuri de sute de milioane de euro.

In rolurile principale, se numara: primarul care a denuntat o filiera mafiota din care si el a facut parte, un om de afaceri, fin cu primarul si om cu relatii la Cadastru, un prim procuror ilfovean acuzat ca favorizat clasarea unor plangeri penale in schimbul unor "atentii" de sute de mii de euro si un avocat cercetat pentru ca a intermediat legaturile dintre ceilalti protagonisti.

Primarul Jilavei - Adrian Mladin, a facut un denunt la DNA, in care scrie ca timp de 2 ani, prin intermediul finului, a mituit magistrati din Ilfov ca sa scape de dosare penale. Declaratii halucinante face si finul alesului, cand spune cum directiona mita, in filiera. Veti descoperi si cum o excursie de lux, in Statele Unite, poate aranja ploile in justitie.

Vorbim de o caracatita in care ilegalitatile ies la iveala doar cand cei implicati sunt fortati de imprejurari sa dea in vileag fapte penale. Primarul s-a autodenuntat abia dupa ce a fost arestat in dosarul in care a fost ridicat impreuna cu primarul din Snagov, Apostol Musat.

Un primar stricat de anturaj

Primarul din Jilava a facut un denunt la DNA in care scrie ca vreme de 2 ani a mituit magistrati din Ilfov ca sa scape de dosare penale si sa se razbune pe un om de afaceri local care ii facea plangeri.

Primarul si-a denuntat propriul avocat si chiar si finul. A povestit cum a oferit 3 terenuri, masini, electronice si chiar o excursie de lux in Statele Unite ca sa isi aranjeze problemele in justitie. Totul a mers ca pe roate pana cand primarul a fost arestat intr-un alt dosar. Ca sa scape, a facut denuntul, pozand in alesul cinstit, atras de finul sau in mafia terenurilor.

Povestea are multe semne de intrebare - de unde are un biet primar de comuna sute de mii de euro pentru spaga? De ce a colaborat ani de zile cu firma finului pentru servicii de cadastru in comuna, daca azi spune ca acelasi fin e „o vipera”? De ce i-a denuntat abia acum si nu in perioada boom-ului imobiliar, cand pretul terenurilor din zona explodase?

In poveste apare si numele ministrului de Interne de atunci, acuzat ca ar fi semnat documente suspecte.

Jilava, stat in stat

Scandalul a inceput in 2009, cand omul de afaceri local Bujor Neculai l-a acuzat pe primarul Mladin ca l-a evacuat abuziv din spatiile fostului CAP. Neculai sustinea atunci ca inchiriase spatiile legal, insa primarul avea un alt interes – cu ajutorul finului sau, gasise niste investitori care sa inalte acolo un complex comercial.

Asa ca l-a evacuat si retinut pe Neculai cu ajutorul prim procurorului Tomita Neagu. „Acolo era republica Mladin”, spune un om de afaceri local.

Trei ani mai tarziu, primarul Mladin insusi a confirmat toate aceste acuzatii in denuntul sau. Asa ca procurorul a fost arestat, dupa care la randul sau a inceput sa denunte protectia pe care edilul Mladin o are de ani de zile, din partea unor politicieni de top, inclusiv un vicepremier.

Cu cat intra mai multe personaje in joc, cu atat cercul coruptiei se mareste. Daca inchid ochii si permit abuzuri, magistratii favorizeaza extinderea retelei mafiote. Daca intra in joc, devin santajabili, iar cei care ii corup ies basma curata atunci cand ii denunta. Legea le permite asta, chiar daca au facut multe afaceri murdare. La mijloc raman oamenii de rand, frustrati si umiliti, si cu plangeri nesolutionate.