Trei sferturi dintre respondenti vor merge, si in acest an, la aceasta slujba, mai putini (59%) fiind cei care obisnuiesc sa mearga la biserica in ziua de paste, conform aceleiasi cercetari, scrie Mediafax.

Peste trei sferturi dintre respondenti (78%) spun ca vor merge, in acest an, sa ia Pasti. De asemenea, unul din cinci respondenti s-a spovedit deja, 40% sustin ca urmeaza sa o faca, iar 39% recunosc ca nu practica acest obicei.

Totodata, aproape 70% dintre romani spun ca tin post: 9% declara ca tin tot Postul Pastilor, 45% recunosc ca obisnuiesc sa posteasca doar in zilele de miercuri si vineri, iar 14% vor sa posteasca in Vinerea Mare. Procentul celor care sustin ca nu obisnuiesc sa tina post, 29%, este in usoara crestere fata de anii precedenti.

Cercetarea a vizat si meniul romanilor de Paste. Astfel, 43% dintre respondenti spun ca in familia lor se face de fiecare data pasca, iar 45% consuma miel cu ocazia Pastilor. Totodata, 42% intentioneaza sa cumpere miel in acest an. Peste 20% dintre cei chestionati vor cheltui pentru mielul din acest an intre 200 si 249 de lei, iar 14%, peste 300 de lei.

De Paste, cea mai consumata bautura este vinul de casa (48%), urmata de bere (15%) sau tuica (9%). Pe de alta parte, 16% dintre cei chestionati sustin ca in familia lor, de Pasti, nu se consuma bauturi alcoolice, arata sondajul.

Marea majoritate a respondentilor, mai precis 95%, vopsesc si in acest an oua pentru Paste, iar in privinta desertului, peste 67% spun ca vor face prajituri cu aceasta ocazie.

Pe de alta parte, perspectiva financiara in acest an este una mai optimista avand in vedere ca procentul celor care spun ca banii pe care ii au pentru Paste le vor ajunge pentru tot ceea ce este necesar este cel mai mare din ultimii patru ani - 38% in 2013 fata de 22% in 2011, arata aceeasi cercetare.

Cadouri pentru cei dragi vor cumpara 50% dintre respondenti, in timp ce 49% spun ca nu vor face acest lucru. Aproape jumatate dintre respondenti (48%) cred ca, in acest an, cadourile vor fi mai modeste decat in alti ani.

Mai mult de o treime dintre respondenti spun ca obisnuiesc sa doneze bani sau sa ajute persoane nevoiase cu prilejul sarbatorilor, peste jumatate dintre ei spun ca fac uneori acte caritabile de acest tip, iar 11% spun ca nu au niciodata acest obicei. 67% dintre participantii la studiu declara ca in acest an vor face acte caritabile.

Potrivit studiului, un sfert dintre romani au concediu de Paste in acest an, insa doar 6% spun ca vor pleca intr-o excursie cu aceasta ocazie, 73% vor sta acasa, iar 16% vor sta acasa, dar vor merge si in vizite. Dintre cei care nu stau acasa in zilele de sarbatoare, jumatate merg in vizite la prieteni sau rude, 19% merg la o pensiune sau la un hotel din tara, 10% merg in vizita la rude sau prieteni din strainatate, iar 6% isi vor petrece sarbatorile la un hotel sau la o pensiune din strainatate.

Sondajul Institutului Roman pentru evaluare si Strategie (IRES) a fost realizat in perioada 24-25 aprilie, pe un esantion de 1.500 persoane cu varste de cel putin 18 ani.