Experiment Stirile Pro TV. Cum variaza preturile cumparaturilor pentru masa de Pasti in pietele din tara
Spune-mi in ce piata iti faci cumparaturile, ca sa-ti spun in final cat platesti! Fara indoiala o sa dati mai mult pentru bunatatile de sarbatori, daca nu vreti sa strabateti orasul de la un capat la altul si mergeti direct in centru. Reporterii Pro TV au facut astazi o un tur al marilor orase. Iata ce se intampla, daca esti grabit si nu te uiti si la ultimul banut.
Vedetele experimentului sunt produsele de nelipsit la masa de paste. E drept, nu toate, am facut o lista si vrem sa vedem cat ar costa daca le-am cumpara de aici sau din alta piata din Bucuresti. Incepem cu doua kilograme de cartofi. Apoi, continuam: in acelasi cos punem 5 kilograme de carne de miel, 30 de oua, 20 de legaturi de ceapa verde, tot pe atata usturoi verde, 5 legaturi de marar si 5 legaturi de patrunjel, un cozonac, 2 capatani de salata verde, 1 litru de vin varsat, 2 kilograme de cartofi, o legatura de spanac si, cum altfel, nelipsita pasca.
Pentru inceput tragem linie intr-o piata din sectorul 4. Totalul ajunge la 212 lei. Cu 16 lei mai mult fata de cat am fi dat pentru aceleasi produse intr-o piata din sectorul 6, unde nota finala este de 196 de lei. Diferenta rezulta de la carnea de miel, pe care o gasim aici cu 22 de lei, pentru ca in rest, vinul e mai scump cu 2 lei si jumatate.
Cu cat ne mutam spre centru cu atat e mai rau. Intr-o piata din sectorul 2 de pilda, am achita 226 de lei. Cu 14 lei mai mult fata de sectorul 4 si cu 30 lei mai mult fata de sectorul 6. In secotulr 2 mielul costa 24 de lei kilogramul, 10 lei litrul de vin si 1,5 lei legatura de ceapa.
Cu toate astea, contrar asteptarilor, bucurestenii ies mai bine decat cumparatorii din Cluj. Aceleasi lucruri de baza costa in piata centrala 249 de lei. Ciobanii vor pe kilogramul de miel 25 de lei. Precupetele dau cu un leu mararul si patrunjelul, iar un litru de vin costa 13 lei.
Diferente mari gasim si de la o piata la alta in Brasov. Targuielile in buricul targului costa cu 80 de lei mai mult ca la marginea orasului, unde pretutrile sunt mult mai mici: cu 220 de lei iti poti cumpara toate cele trebuinciose pentru o masa imbelsugata de Pasti. Fata de cei 300 de lei pe care ii achiti in centru.
Si la Iasi, diferenta dintre centru si periferie se traduce, in 27 de lei.
Spre deosebire de alti ani, romanii spun ca vor cheltui mai putin in acest an pentru masa de Paste. 35% dintre ei, cel mult 300 de lei, iar alti 35%, intre 300 si 500 de lei.