Putin peste 16,2% dintre romani vor sarbatori alaturi de prieteni, 15,6% vor parasi localitatea pentru a merge la prieteni/rude si numai 5,4% vor calatori la munte, la mare sau in strainatate.

Potrivit studiului, bugetul mediu alocat pentru cumparaturi de paste este de 358,43 lei. Astfel, 27,2% dintre persoanele intervievate au alocat o suma cuprinsa intre 101-300 lei, 21,8% intre 301-500 lei, in timp ce 13,7% estimeaza ca vor cheltui de Paste peste 500 lei.

Comparativ cu anul trecut, pentru 34% dintre orasenii cuprinsi in esantion bugetul a ramas neschimbat, pentru 32% este mai mic si doar pentru 12% a crescut.

"Criza economica si financiara inca se resimte puternic pe piata muncii. Astfel, cand vine vorba de cheltuieli suplimentare, angajatorii nu mai sunt la fel de generosi ca in perioada de boom economic, cu ocazia Pastelui evitand sa ofere beneficii suplimentare angajatilor", se mai arata in studiu.

In acest context, pentru 52,8% dintre persoanele intervievate care sunt angajate, Pastele nu vine cu beneficii extra-salariale. Doar 12,7% vor primi prima de Paste in bani, 9% prima constand in tichete cadou si 16,7% zile libere suplimentare (2-3 Mai).

In ceea ce priveste ziua de 1 mai (Ziua Internationala a Muncii), aproape jumatate dintre persoanele intervievate (47,4%) o vor petrece in compania familiei.

"Cu toate acestea, traditionala iesire la iarba verde se regaseste printre optiunile orasenilor de petrecere a Zilei Internationale a Muncii, 20,1% dintre acestia intentionand sa mearga la padure, in parc sau cel putin intr-un spatiu amenajat pentru gratare", conform datelor MEDNET.

Suma medie alocata sarbatoririi zilei de 1 Mai este de 179,89 lei. In acest context, cei care petrec in localitatile de domiciliu au alocat pentru aceasta sarbatoare sume mai mici de 300 lei, in timp ce aceia care isi vor petrece ziua de 1 Mai la mare, la munte sau in strainatate au bugetat sume ceva mai mari, peste 300 lei.

Mai mult, 38% dintre persoanele intervievate apreciaza ca bugetul planificat pentru sarbatorirea Zilei Internationale a Muncii este la fel cu cel de anul trecut, in timp ce numai pentru 8,5% dintre acestia suma va fi mai mare.

Pe de alta parte, 21,3% dintre orasenii cuprinsi in esantion nu au alocat nici un buget pentru petrecerea zilei de 1 Mai, fie din cauza situatiei financiare, fie pentru ca vor lucra.

Studiul a fost realizat online, pe un esantion reprezentativ la nivel national, urban, in perioada 18 – 23 aprilie 2013. Au fost intervievate 1.138 persoane cu varsta cuprinsa in intervalul 18 – 70 ani. Marja de eroare a studiului este de ±2,91%.