Ce variante au bucurestenii sa se distreze in mini-vacanta de Paste: targuri, picnicuri si plimbari cu vaporasul
Bucurestenii sunt invitati, cu ocazia mini-vacantei dintre 1 si 6 mai, la targuri cu produse traditionale specifice Pastelui, picnicuri in locuri special amenajate in parcuri, ateliere creative pentru cei mici, plimbari cu vaporasul sau cu autobuzele supraetajate.
Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul de Creatie, Arta si Traditie, organizeaza in Cismigiu, pana la 5 mai, targul "Traditii si Flori de Sarbatori", unde vor fi expuse podoabe lucrate manual, produse culinare specifice sarbatorilor, oua incondeiate si aranajamente florale, accesul vizitatorilor fiind liber, informeaza Mediafax.
In cadrul aceluiasi eveniment se desfasoara atelierele "Creative Arts", care propun activitati de reciclare, pictura si desen, handmade, design textil, arta florala si colaj, dar si spectacole de muzica si teatru. De asemenea, mestesugari din toate regiunile tarii vor prezenta podoabe lucrate manual, produse culinare specifice sarbatorilor si aranajamente florale, in 60 de casute special amenajate pentru targ. Tot in cadrul targului este amenajata si o librarie mobila "Bookland", unde vor putea fi gasite peste 5.000 de titluri de carti de la 120 de edituri.
Totodata, in foisorul parcului Cismigiu, vor fi prezentate momente artistice sustinute de fanfare, cvartete si grupuri de copii. Pentru cei mici, vor fi organizate, zilnic, plimbari cu ponei.
Un alt loc amenajat pentru Sarbatorile de paste este in parcul Lumea Copiilor din sectorul 4, unde va fi deschis, pana in 4 mai, un targ traditional. Pana in Sambata Pastelui, vor fi prezenti la targ aproximativ 100 de expozanti, care vor avea la vanzare, pe langa produsele traditionale, diverse aranjamente din flori naturale, obiecte mestesugaresti realizate din ceramica, piatra sau lemn, dar si icoane pictate pe sticla, decoratiuni si cadouri de Paste. Pentru copii, a fost amenajat special un stand, unde cei mici vor putea admira miei si iepurasi, avand posibilitatea, de asemenea, sa se joace cu acestia. De asemenea, copiii vor putea participa la ateliere de incondeiat oua.
De miercuri, tot in sectorul 4, va fi functional trenuletul din Oraselul Copiilor, tariful pentru un tur fiind, initial, unul simbolic, respectiv un leu, urmand ca ulterior sa fie stabilit prin hotarare a Consiliului Local Sector 4.
Pentru alte activitati de recreere, Primaria Municipiului Bucuresti va deschide, miercuri, strandul Giulesti, tot in aceasta zi fiind deschis si debarcaderul din Herastrau, care va functiona itre 12.00 si 20.00. Plimbarile cu vaporasul vor fi gratuite miercuri.
Tot de miercuri, bucurestenii sau turistii aflati in Capitala vor putea circula cu autobuzele supraetajate, pe traseul turistic Bucharest City Tour. Autobuzele supraetajate vor circula intre orele 10.00 si 22.00, pe un traseu cu o lungime de 15,4 kilometri, care poate fi parcurs in aproximativ 50 minute si are 14 statii: Piata Presei, Muzeul Satului, Arcul de Triumf, Piata Victoriei, Calea Victoriei, Palatul Parlamentului, Piata Unirii, Universitate, Piata Romana, Piata Victoriei, Piata Charles de Gaulle, Soseaua Kiseleff si Piata Presei.
Pretul unui card de transport, care poate fi cumparat din autobuzele turistice, este de 25 de lei pentru adulti si 10 lei pentru copiii cu varste intre 7 si 14 ani, biletul fiind valabil 24 de ore de la prima validare.
Locuri pentru picnic in sectoarele 1, 2, 4 si 6 si la Palatul Mogosoaia
Pentru cetatenii care nu doresc sa ramana in Bucuresti si care aleg sa mearga in apropierea Capitalei, a fost deschis sezonul de picnic la Palatele Brancovenesti. Astfel, cei care doresc sa mearga la picnic vor putea alege Palatul Mogosoaia, unde este amenajat un spatiu special in care sunt puse la dispozitia cetatenilor gratare, dar si saci menajeri pentru colectarea deseurilor.
In sectorul 1, pentru ca nu exista zone in care sa poata fi amenajate spatii destinate picnicurilor, bucurestenii care aleg sa sa ramana in Capitala pot alege parcurile, toate cele 19 astfel de zone si cele 70 de locuri de joaca aflate in administrarea Consiliului Local Sector 1 fiind reamenajate.
Reprezentantii Primariei Sectorului 1 au precizat ca bucurestenii se pot plimba gratuit cu bicicleta in perimetrul Parcului Kiseleff, gratie programului "La Pedale". Amatorii vor avea la dispozitie, pentru inchiriere gratuita, pe baza buletinului de identitate, aproximativ 400 de biciclete verzi. Acestea sunt disponibile in trei modele - pentru copii, adolescenti si adulti - si pot fi inchiriate pentru o perioada de maximum doua ore, doar in perimetrul parcului.
Majoritatea parcurilor aflate in administrarea Consiliului Local Sector 1 detin aparate de joaca pentru cei mici si de fitness pentru cei mari.
In sectorul 2 sunt functionale patru spatii amenajate pentru picnic, aflate in parcurile Plumbuita, Lunca Florilor, Morarilor si Sfantul Pantelimon.
Pentru cei din sectorul 4, reprezentantii autoritatii locale de sector au redeschis, in parcul Lumea Copiilor, o zona pentru barbeque cu 70 de gratare. Langa gratare, sunt foisoare de lemn in care se poate servi masa, curatenia in zona fiind asigurata de Administratia Domeniului Public Sector 4. Pentru accesul in aceasta zona a parcului, cetatenii trebuie sa prezinte un act de identitate, potrivit reprezentantilor primariei de sector.
Primaria sectorului 6 a amplasat intre Parcul Crangasi si Lacul Morii, sapte gratare pentru bucurestenii dornici sa-si petreaca timpul in aer liber, la picnic, un alt spatiu amenajat special pentru acest gen de activitati fiind in cartierul ANL "Constantin Brancusi", unde sunt functionale sase gratare.
In ambele zone pentru picnic din sectorul 6 vor fi amplasate si toalete ecologice, iar politistii locali vor supraveghea locurile unde se afla gratarele, au precizat reprezentantii autoritatii locale de sector.
In sectoarele 3 si 5 nu sunt amenajate zone unde cetatenii sa poata iesi la picnic, potrivit reprezentantilor primariilor de sector.
Cetatenii trebuie sa stie ca picnicurile pot fi organizate numai in zone special amenajate, potrivit Legii nr. 54/2012. In aceste zone, apartinand domeniului public ori privat al statului si/sau al unitatilor administrativ-teritoriale, exista utilitati si facilitati pentru desfasurarea activitatilor de picnic si aprinderea focului este permisa.
Activitati de picnic, cu exceptia aprinderii focului, sunt permise si in zonele indicate in planurile de zonificare ale parcurilor aflate in intravilanul localitatilor, precum si in zonele limitrofe padurilor situate in intravilanul localitatilor, in care sunt permise.
Astfel, activitatile de picnic sunt permise doar in zone special amenajate si in zone indicate, cu conditia ca cetatenii sa respecte un set de reguli, de la strangerea gunoiului, pana la pastrarea linistii, amenzile pentru cei care ies la iarba verde in alte zone decat cele special amenajate fiind de la 100 de lei pana la 5.000 de lei.
Picnicul este definit in lege drept "orice activitate de recreere desfasurata in zone de afluenta publica consacrate pe domeniul public sau privat al statului ii/sau al unitatilor administrativ-teritoriale de una sau mai multe persoane si care presupune consumul de bauturi si/sau alimente, precum si dupa caz aprinderea sau nu a focului".
Biciclistii, invitati joi la "Caravana Tineretului"
Tot in aceasta perioada, pe langa evenimentele de Paste si de 1 mai, in Capitala este organizata si "Saptamana Tineretului", in perioada 2 - 9 mai. Astfel, joi, in parcul Lumea Copiilor din sectorul 4, vor avea loc manifestari sportive si artistice.
Tot joi, pe traseul Parcul Politehnica - Splaiul Independentei - strada Bibescu Voda - bulevardele Dimitrie Cantemir si Tineretului - parcul Lumea Copiilor, va avea loc un tur al biciclistilor, denumit "Caravana Tineretului", prin care organizatorii isi propun mobilizarea tuturor celor dornici de miscare in aer liber.
Pentru mini-vacanta din perioada 1-6 mai, municipalitatea a dispus dublarea numarului echipajelor de ordine publica si circulatie ale Politiei Locale.
De asemenea, in noaptea de Inviere, centrul Capitalei, dar si anumite zone cu potential de risc infractional, vor fi monitorizate video, in timp ce zona Patriarhiei, a Centrului Istoric si a bisericilor din centrul Capitalei vor fi supravegheate atat de agentii locali, cat si de sistemul de monitorizare al Politiei Locale. In parcurile mari ale Capitalei, ordinea si linistea publica vor fi asigurate si de echipaje din Patrula Calare a Municipiului Bucuresti.
Tot pentru perioada Pastelui, pana in 6 mai, in sectorul 4 nu se mai ridica autovehiculele parcate neregulamentar. In toata aceasta perioada, exceptie de la decizia autoritatilor locale vor face autovehiculele care vor bloca accesul in spitale, institutii de interes public si local, statii RATB si intersectii.
Pe acelasi subiect: