Operatii estetice pe banii statului. Medici de la Spitalul de Arsi din Capitala, suspectati de diagnostic fals, inselaciune si luare de mita
UPDATE Politistii si procurorii bucuresteni au descins vineri dimineata la Spitalul de Arsi si la locuintele unor medici pentru a lichida o retea de operatii estetice ilegale, facute pe banii contribuabililor, scrie Mediafax.
Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a dispus inceperea urmaririi penale in acest caz, fata de 26 de persoane, pentru comiterea, dupa caz, a infractiunilor de luare de mita, dare mita, inselaciune sau fals intelectual. Vineri, anchetatorii au facut 23 de perchezitii in Bucuresti, inclusiv la un spital public, arata Parchetul Tribunalului Bucuresti, intr-un comunicat de presa. Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, este vorba de Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala.
Persoanele vizate in acest caz sunt suspectate ca internau fara drept persoane, prin atribuirea unui diagnostic fals, ca foloseau fara drept logistica spitalului si realizau operatii estetice - liposuctii, vaginoplastii, implant mamar, implant fesier - in timpul programului de lucru, a precizat Parchetul Tribunalului Bucuresti.
De asemenea, persoanele vizate in ancheta ar fi cerut mita sume importante de bani, pentru efectuarea operatiilor si ca ar fi decontat ilegal serviciile medicale, in baza diagnosticelor false, in dauna Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca printre persoanele vizate sunt si 16 medici, suspectati de diagnostic fals, inselaciune, fals intelectual si luare de mita. Cadrele medicale care ar fi realizat in spital operatii estetice, cereau pentru aceste interventii sume mult mai mici decat pretul pietei, pe care le incasau direct. De pilda, pentru un implant mamar medicii luau circa 2.500 de euro iar pentru o rinoplastie, aproximativ 5.000 de lei, au precizat sursele citate. Ca urmare a unor operatii de acest fel, cadrele medicale ar fi incasat in fiecare luna intre 15.000 si 20.000 de euro, conform acelorasi surse
Ancheta are loc cu sprijinul SRI si a inceput inca din 2012, cand Directia de Informatie si Protectie Interna a sesizat Parchetul ca la Spitalul de Arsi au loc fraude privind modul de internare al unor pacienti. Ulterior ar fi aparut si un denuntator, spun surse judiciare.
Directorul Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), prof. dr. Gheorghe Iana, a declarat ca probabil anchetatorii vor ridica pentru investigatii foile de observatii ale pacientilor internati, iar ulterior, in baza acestora, se vor analiza serviciile decontate de casa. Iana a subliniat ca responsabilitatea diagnosticului este a medicului, iar responsabilitatea raportarii este a conducerii spitalului. "Noi nu putem sa intervenim in actul medical, nu avem niciun drept, pentru ca spitalul este cel care trebuie sa supravegheze ca ceea ce se trece pe hartie sa corespunda cu ceea ce se intampla in spital", a spus presedintele CASMB.
Iana a mai precizat ca verificarile in acest caz probabil ca au inceput de mult timp, pentru ca in 2012 a fost o inregistrare cu camera ascunsa in spital, in care era surprinsa o "negociere" a preturilor pentru interventii estetice.
Mai multe despre:
#operatii estetice#medici
Pe acelasi subiect: