Pentru echipamentele cumparate, adaosul comercial s-a ridicat si la 2.637%. In perioada supusa controlului, spitalul a fost condus de Anca Buliman, manager din iunie 2006.

In raportul Corpului de control al premierului privind verificarile facute la Spitalul Bagdasar-Arseni este mentionata, intre altele, efectuarea serviciilor de spalatorie si curatatorie uscata prin firme "de familie".

Astfel, pentru perioada 2008 - 2012, aceste servicii au fost atribuite asocierii formate din firmele Blumarin International SRL Bucuresti (lider de asociere) si Cridor Imobiliara SRL Rosiorii de Vede.

Controlul a aratat ca prima dintre firme nu a detinut echipamente, masini si personal calificat pentru executarea serviciilor, acestea fiind facute, in realitate, de cea de-a doua societate, la un pret inferior celui platit de spital.

"Prin interpunerea nejustificata intre prestatorul efectiv al serviciilor de spalatorie-curatatorie si beneficiarul acestora, in perioada 2008-2012, Blumarin International SRL a obtinut un avantaj patrimonial in cuantum de 1.801.825,56 RON, fara a presta, in realitatea, nicio activitate", se arata in raport.

In iulie 2012, aceleasi servicii au fost atribuite, pe patru ani, asocierii formate din Finiserv Global Consulting SRL Ciofliceni - Ilfov (lider de asociere) si Cridor Imobiliara SRL. Verificarile legate de prima firma arata ca aceasta desfasoara activitati de peisagistica, curatenie exterioara si intretinere parcari si nu detinea echipamente, masini si personal calificat pentru spalatorie-curatatorie. Ca si anterior, aceste servicii au fost prestate de Cridor Imobiliara.

In raport se mai mentioneaza, tot legat de firma Finiserv, ca sotul directoarei de atunci de la Bagdasar era economist la aceasta societate in perioada desfasurarii procedurii de atribuire, iar o persoana care detine 50% din partile sociale ale aceleiasi firme este fiica patroanei de la Blumarin - beneficiarul anterior al contractului pentru serviciile de spalatorie-curatatorie.

Corpul de control al premierului mentioneaza in raport si faptul ca a constatat "favorizarea anumitor operatori economici in obtinerea contractelor de achizitie publica privind furnizarea de mobilier, dispozitive si echipamente medicale".

Astfel, se precizeaza in raport, in 2011, membrii Comitetului director al spitalului au intocmit un Plan de mobilare a unitatii si un Plan de dotare a salilor de operatie, pe baza datelor transmise, la solicitarea spitalului, de catre societatile Radius Medical SRL Bucuresti (pentru mobilierul si echipamentele medicale specifice Sectiei de anestezie si terapie intensiva), Visa SA Petrosani (pentru mobilier de spital) si Medical Tehnologies International SRL Bucuresti (pentru aparatura si echipamentele medicale destinate dotarii salilor de operatii).

In raport sunt mentionate si exemple de "adaosuri comerciale excesive" aplicate de catre distribuitori preturilor la care au fost achizitionate de la producatorii externi articolele de mobilier, dispozitivele si echipamentele medicale destinate dotarii pavilionului A al Spitalului Bagdasar-Arseni.

Astfel, pentru un carucior resuscitare complet echipat, pretul platit producatorului extern a fost de 4.641,79 lei (fara TVA), iar cel platit de spital - 127.050 lei, adaosul comercial fiind de 2.637,09%. Pentru un pat cu saltea cu presiune scazuta, autoreglabila cu 9 cilindri transversali, platit producatorului extern a fost de 5.393,53 lei (fara TVA), iar cel platit de spital - 47.460 lei, adaosul comercial fiind de 779,94%. De asemenea, se precizeaza in raport, pentru un bisturiu cu ultrasunete torsionale pentru disectie si coagulare, spitalul a platit 235.200 de lei fara TVA, fata de un pret de 29.443,53 lei la producatorul extern, adaosul comercial fiind de 698,81%.

Raportul Corpului de control al premierului va fi trimis, printre altele, DNA, ANI, Ministerul Sanatatii, Curtii de Conturi si Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.