Zeci de firme de recrutare din strainatate ofera, duminica, la Targul "Cariere in alb" de la Cluj-Napoca, peste 300 de locuri de munca la spitale si clinici de stat sau private din strainatate pentru medici specialisti si rezidenti sau asistente medicale, salariile fiind chiar si de zece ori mai mari decat in Romania.
 
Ioana Chirila, reprezentant al unei firme de recrutare pentru statele nordice, Norvegia, Suedia sau Danemarca, a declarat, duminica, pentru Mediafax ca medicilor li se asigura gratuit si cursuri intensive pentru invatarea limbilor respective.
 
"Ofertele sunt pentru Norvegia, Suedia si Danemarca, iar medicii specialisti sau rezidenti indiferent de specializare care vor fi selectati beneficiaza de un curs intensiv de limba de patru luni, gratuit, asigurat de angajator, pentru ei si membrii familiei. De asemenea, pe aceasta perioada primesc si 700 de euro pe luna pentru intretinere, si li se asigura si transportul. Nivelul de salarii este cuprins intre 3.500 si 4.500 de euro net pe luna, in functie de experienta, la care se adauga si plata pentru garzi. Sunt destul de multe cereri pentru cele trei tari", a spus Chirila.
 
La "Cariere in alb" au cautat oferte de locuri de munca medici specialisti, dar si rezidenti din Cluj-Napoca, atrasi in primul rand de salariile oferite.
 
Maria, rezident in anul I la Medicina Interna la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Cluj-Napoca, a optat pentru un post la o clinica din Belgia, pentru ca este vorbitoare de limba franceza.

"Eu primesc in Romania un salariu lunar de 900 de lei, la care se adauga acum bursa de 670 de lei, plus bonuri de masa, deci un total de circa 1.700 de lei, adica vreo 400 de euro. In Belgia as putea primi 2.500 de euro, iar dupa ce capat experienta, pot ajunge la un salariu de peste 4.000 de euro. Salarizarea este importanta pentru medicii romani care se gandesc sa lucreze in strainatate", a spus rezidenta.
 
Un medic stomatolog din Tunisia, care a absolvit anul trecut UMF Cluj-Napoca, Nabil Bousetta, a declarat la randul sau ca este interesat de un post in strainatate, in Franta sau Marea Britanie, de preferinta.

"Caut un post de medic stomatolog in strainatate, nu ma tenteaza nici in Romania, nici acasa, in Tunisia, pentru ca nu sunt oportunitati ca in strainatate, in special din punct de vedere financiar", a spus medicul.
 
Bogdan Covaliu, reprezentant al organizatorilor, a declarat ca asteapta ca targul sa fie vizitat de circa 500 de medici clujeni.

"Sunt peste 300 de locuri de munca oferite la spitale si clinici de stat sau private din strainatate, in Franta, Germania sau tarile nordice. Nivelul de salarizare este de circa zece ori mai mare ca in Romania, si porneste de la 1.700 de euro pentru asistenti medicali, si ajunge pana la 2.500 de euro pentru un medic rezident sau 12.000 de euro pentru un medic specialist cu mare experienta", a spus Covaliu.
 
La targ este deschis si un stand al Organizatiei "Medici fara frontiere" care cauta medici voluntari pentru zone de conflict sau care sunt afectate de calamitati.