Medici de familie lucreaza, incepand de joi, exact ca niste cabinete medicale private intrucat contractul medicilor de familie cu Casa de Asigurari de Sanatate a expirat la 31 martie, iar medicii nu cunosc inca prevederile viitorului contract, iar reprezentantii  lor nu au semnat un nou contract cu CAS.

Din informatiile neoficiale pe care le deţin medicii valoarea contractului pe care CAS il va semna cu acestia va fi cu 40% mai mica decat anul trecut ceea ce ar duce "la falimentarea cabinetelor medicilor de familie".

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, considera nejustificate acţiunile medicilor de familie si atrage atentia ca refuzul acestora de a prescrie retete compensate si gratuite va aduce mari prejudicii sanatatii bolnavilor.

De asemenea, Cseke Attila atrage atentia ca nu este corect un asemenea demers si ca nu va permite "ca pacientii sa sufere din cauza lipsei de comunicare si intelegere dintre institutii"

Ministrul Sanatatii a cerut presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, sa lamureasca de urgenta cu reprezentantii medicilor de familie modul in care casele de asigurari vor aplica prevederile contractului-cadru 2010.

Potrivit presedintelui CNAS,, contractele care erau valabile pana la 31 martie au fost prelungite automat pana la intrarea in vigoare a celor noi, acestea urmand sa se inchida treptat, pe masura ce sunt semnate noile contracte.

"Decizia medicilor de familie de a nu elibera retete compensate si gratuite, concedii medicale sau bilete de trimitere catre specialisti este nejustificata", a spus Lucian Duţă.

Medicii de familie au anuntat, joi, ca nu vor semna contractul cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) pana nu vor primi sumele necesare functionarii asistentei medicale primare, respectiv aproximativ 10.000 de lei pentru finantarea cabinetului, fata de media de 4.200 de lei cat sunt acum.