Iata cum va functiona sistemul. Pentru fiecare serviciu medical bolnavul primeste un tichet de sanatate. Daca a facut un RMN plateste 200 de lei si primeste un tichet de 200 de lei. In momentul in care a adunat tichete in valoare de 600 de lei totul redevine gratuit. Cu alte cuvinte suntem obligati sa platim maximum 600 de lei pe an. 

Coplata va fi introdusa pentru serviciile medicului de familie, serviciile de ambulatoriu, spitalizare si pentru diferitele analize pe care vreti sa le faceti. Iata mai jos pretul sanatatii in Romania.  

Servicii de medicina primara
  • Coplata pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse in capitatie sau care sunt platite separat (imunizari etc) va fi 5 lei , iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei.
Servicii in ambulatoriu
  • Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei,  iar una la medicul specialist in afara programului de lucru – 20 lei
  • Consultatia efectuata de serviciul de ambulanta,  doar in cazul cand aceasta reprezinta solicitare de consultatie la domiciliu – 20 lei
  • Serviciile de recuperare in ambulatoriu, pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, etc, coplata este de 50 lei pe cura, maxim 100 lei pe an (luandu-se in calcul in medie 10 zile per cura, 2 cure/an)
Servicii spitalicesti
  • Coplata pentru spitalizarea  va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continua de 50 de lei
Pentru unele servicii paraclinicede asemenea se va incasa coplata:
  • analize de laborator – 1 leu/test
  • radiologie si explorari  functionale – 5 lei
  • CT fara substanta de contrast – 25 lei, iar CT cu substanta de contrast – 50 lei
  • RMN fara substanta de contrast – 100 lei, iar RMN cu substanta de contrast – 200 lei
  • angiografie – 150 lei
  • scintigrafie – 100 lei.
Unde se aplica coplata?

Sistemul de coplata se va aplica in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta. Pentru contributia personala a serviciului medical pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizarii actului medical si a platii acestuia.

Cat platim?

Tichetele pentru sanatate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata acestora. Contributiile pentru aceste persoane  urmeaza sa fie acoperite din fonduri publice. Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 RON/an.

Ministerul Sanatati estimeaza ca prin introducerea tichetelor pentru sanatate se vor obtine circa 700 milioane de lei anual, fonduri care vor ramane la furnizor (cabinet medical individual, spital sau alta unitate de sanatate) si  care vor putea fi utilizate pentru cresterea calitatii serviciilor de sanatate. Noua masura va stimula competitia in sistem pentru atragerea de venituri suplimentare, pacientii avand posibilitatea de a alege medicii si spitalele care au dovedit responsbilitate si performanta. Astfel, se vor crea premise reale pentru cresterea calitatii asistentei medicale.

Cine nu plateste?

Categoriile de persoane pentru care coplata va fi suportata din alte surse (buget de stat), sunt urmatoarele:
  • Persoane fara venituri si persoanele care fac parte dintr-o familie care au dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001
  • Pensionari sub 700 lei/luna
  • Copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca
  • Someri
  • Alte categorii de persoane care acum beneficiaza de gratuitati in
virtutea unor legi specifice (revolutionari, persecutati politic, veterani de razboi, persoane cu handicap etc.), daca nu realizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceste legi precum si cele provenite din pensii
  • Gravide doar pentru serviciile aferente graviditatii

Se estimeaza ca peste 9 400 000 de persoane vor fi scutite de la plata tichetelor pentru sanatate.

Daca proiectul va fi aprobat de catre Parlamentul Romaniei, noile prevederi ar putea intra in vigoare incepand cu 1 iulie 2010
 
Introducerea mecanismului de coplata prin tichetul moderator pentru sanatate reprezinta una dintre principalele clauze ale angajamentului finaciar pe care Guvernul Romaniei l-aincheiat cu FMI si Banca Mondiala.
Coplata va reprezenta contributia personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor, in momentul utilizarii efective a acestora.