Criza din spitalele de stat pe placul patronilor de clinici medicale private !
Romanii vor plati in acest an 420 milioane euro pentru servicii medicale in sistemul privat de sanatate, cu 13% mai mult decat in 2009, iar in 2012 vor ajunge sa scoata din buzunare si mai mult - peste 600 de milioane de euro! Estimarea apartine firmei poloneze de cercetare de piata PMR. Cauza este una evidenta: nemultumirea fata de starea jalnica si tratamentul mizerabil aplicat pacientilor in majoritatea unitatilor sanitare publice.
Daca in acest an, vom plati cu 13% mai mult pentru serviciile medicale private, in perioada 2011-2012, ritmul va fi si mai alert.
"Piata de servicii medicale private din Romania nu este inca saturata, principalii jucatori asteptandu-se la o competitie dura in ceea ce priveste preturile in 2010, in special pe partea corporativa. (...) Asigurarile obligatorii de sanatate abia acopera platile pentru tratamente, iar romanii, in general, se plang de calitatea serviciilor din sistemul public si lipsa unor tratamente moderne disponibile in unitatile private", se arata in analiza PMR.
Potrivit firmei de cercetare, "in 2010, sistemul public de sanatate va avea dificultati cu finantarea, ceea ce va afecta serviciile din spitale, incurajand tot mai multi clienti sa migreze spre sectorul privat. Ca urmare a cresterii nivelului de trai, romanii nu mai vor sa tolereze managementul prost, aspectul neprofesional si lipsa de atentie si de amabilitate din unitatile publice".
Romanii se indreapta tot mai des catre clinicile private si pentru ca aici sunt cei mai buni medici, care au fost atrasi cu salarii de cateva ori mai mari fata de cele ale personalului din sistemul public.
In prezent, un medic dintr-o institutie publica este platit cu 200-350 euro, in timp ce unul dintr-o clinica privata poate ajunge destul de usor la un salariu de 1.000 de euro.
In ceea ce priveste abonamentele, tot mai oferite de anumite companii, cele mai multe vizeaza servicii stomatologice, de laborator, diagnostic, maternitate sau ginecologie.
Anul trecut, aproximativ 380.000 de romani erau abonati in sistemul privat de sanatate, potrivit datelor PMR.
Centrul Medical Unirea, Romar Medical, MedLife, Medicover, Medsana, Medcenter, Euroclinic, Gral Medical sau Sanador sunt principalele clinici la care sunt abonati angajatii din Romania.
Toate retelele importante de clinici mizeaza in acest an pe incasari mai mari cu 10-50% si se pregatesc in acest sens "sa inghita" in retelele lor partenerii mai mici.
Firma de cercetare anticipeaza si ca in urmatorii ani se va dezvolta si segmentul asigurarilor private de sanatate, iar companiile de profil vor incepe sa ia pacienti de la furnizorii clasici de servicii medicale.
"Piata de asigurari private s-a dezvoltat destul de incet in lipsa unui cadru legislativ care sa defineasca pachetul minim de servicii si facilitati fiscale. In prezent, pachetul minim acopera o gama larga de servicii care impiedica asiguratorii privati sa creeze oferte complete si mai sofisticate pentru clientii lor", se arata in analiza facuta de PMR.
Segmentul are un potential de 400 milioane euro, dar numai 12% din acesta ar putea fi atins in 2012, potrivit estimarii companiei in cauza.
Pentru a afce fata cererii in crestere, principalii furnizori intentioneaza sa investeasca, in urmatorii doi-trei ani, peste 200 milioane euro in spitale private.
Cat vor plati romanii pe serviciile medicale private?
2010 - 420 milioane euro, plus de 13%
2011 - 486 milioane euro, plus de 15%
2012 - 609 milioane euro, plus de 25%
Pe acelasi subiect: