De la 1 aprilie, medicii din cabinetele de asistenta medicala primara, ambulatoriu de specialitate, inclusiv specialitatile paraclinice si medicina dentara si din cele de asistenta medicala de recuperare au obligatia sa acorde servicii medicale pe baza unei programari prealabile.

In acest sens, cabinetele medicale trebuie sa afiseze la loc vizibil numarul de telefon la care se pot efectua programarile.

Cat vom scoate din buzunar?

Medicul de familie are posibilitatea sa stabileasca contributia pe care trebuie sa o achite pacientul care cere sa fie consultat fara programare.

"Eu cer 10 lei pentru pacientul care vine fara programare si solicita sa fie consultat. Fiecare coleg isi stabileste propriile tarife. Potrivit noului contract-cadru, suntem obligati sa acordam pentru o consultatie 15 minute. De asemenea, toate consultatiile trebuie facute cu programare prealabila", a mai spus Mihaila, potrivit Mediafax.

Exceptiile care confirma regula...

Sunt exceptate cazurile de urgenta medicala, dar si cabinetele din mediul rural, in localitatile unde, din cauza lipsei mijloacelor tehnice necesare nu exista posibilitatea efectuarii programarilor.

De asemenea, fac exceptie si serviciile medicale paraclinice recomandate bolnavilor care au consemnat pe biletul de trimitere un diagnostic prezumtiv sau cert de afectiune acuta.