Degrevarea spitalelor de cheltuieli e necesara, metodele sunt insa …mult prea bolnave. Cel mai recent raport al Curtii de Conturi arata ca in 195 de spitale din Romania au fost cheltuite sume colosale aberant si nejustificat. Colaborari tacite, clinici si centre favorizate, afaceri cu paravan pe care responsabilii se fac ca nu le vad. E invocat binele pacientului, dar pacientul este intotdeauna pe ultimul loc - pus pe drumuri, dezinformat si umilit.

La Timisoara, cei care ajung la spitalul judetean s-au obisnuit de ani de zile ca trebuie sa mearga numai la privat, daca vor investigatii RMN si Tomograf. La ambulatoriul spitalului, medicii radiologi ii vad, le fac trimiteri si apoi ii indruma catre clinicile particulare, unde stau la cozi lungi.

Pacientii vorbesc doar filmati cu camera ascunsa, pentru ca altfel stiu ca risca sa nu mai fie acceptati la investigatii. Ofera amanunte interesante despre precticile medicilor din spital: "Fiecare are relatia lui. Pe noi ne-a trimis aici pentru ca probabil se cunoaste, dar te duci dincolo si stai ca un bou", "Vii la particular, tot pe el il gasesti", "Pot sa ma tocmesc cu ei, sa fac greva, ce sa fac?"

La cabinetul privat e buluc, asa ca v-ati gandi ca spitalul judetean are aparatul tomograf sau RMN-ul, stricate, sau nu le are deloc. Managerul spitalului spune insa ca nu e deloc asa: are 2 tomografe si un aparat RMN, toate functionale si de inalta performanta, asaca nu exista nicio justificare pentru trimiteri la privat. Doar ca stau nefolosite, desi managerul spune ca nu exista nicio restrictie in utilizarea lor. Iar pacientii ajung la privat, unde ii costa.

Pacientii sunt indrumati doar la anumite centre particulare, desi sunt multe in oras. Unul este al fostului sef de la Neurologie - prefesorul Horia Ples. Bolnavii sunt adusi aici si cu ambulantele, folosite pe post de taxi. Preferat in recomandarile specialistilor este centrul fostului sef de la Radiologie, profesorul Florica Birsasteanu. Intr-o clinica are aparatul de RMN, in alta parte a orasului are computerul tomograf. La ambele, clientii vin pe banda rulanta .

Legislatia a permis externalizarea serviciilor incepand cu 2008, cand a fost adoptat proiectul privind reforma sanatatii. Spitalul de stat a devenit cea mai profitabila afacere - pentru privati. In jurul spitalelor s-a cladit o retea care face profituri uriase. Legatura o asigura medicii specialisti, care actioneaza si intr-o parte si in alta si pot manipula o masa uriasa de bolnavi - pacienti care genereaza costuri pentru unitatea de stat si castig pentru privat.

Vezi inregistrarea emisiunii pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.