Culmea, exact in ziua in care s-au semnat contractele cu terenuri, unul dintre cei 3 beneficiari, procurorul Dumitru Vlad, a semnat o ordonanta prin care a dispus ca primaria poate prelua CAP-ul. Si tot atunci, acelasi procuror a dispus si retinerea omului de afaceri Bujor Neculai, care inchiriase legal CAP-ul.

"Sa nu mai calce prin Jilava!"

Neculai a avut noroc cu un judecator care a respins actiunea procurorilor. In denuntul sau, primarul Adrian Mladin scria ca vrut "o solutie impotriva lui Bujor Neculai, dar nu a cerut niciodata sa fie retinut sau arestat, ci …sa nu mai calce prin Jilava.” O marturie uimitoare despre usurinta cu care se poate comanda arestarea cuiva, intr-o tara cu pretentii de stat civilizat.

Avocatul prim procurorului Tomita Neagu spune insa ca doar o coincidenta a facut ca retinerea si tranzactiile sa aiba loc in aceeasi zi. Mai mult, clientul sau ar fi fost atras intr-o capcana de ceilalti protagonisti ai scandalului.

Las Vegas sau Brazilia, ce prefera domnul procuror?

In 2010, finul primarulu, Ovidiu Szasz a mers sa se casatoreasca in Statele Unite, si povesteste ca Adrian Mladin i-a devenit oficial nas. Szasz i-a invitat la nunta si pe cei doi procurori. Unul dintre ei a refuzat, dar, conform declaratiilor primarului, ar fi cerut sa-i fie platita modernizarea locuintei si o excursie in Brazilia.

Invitatii din State au stat la 2 hoteluri extrem de scumpe, unul in Beverly Hills, si altul in Las Vegas. Avocatul lui Tomita Neagu spune ca clientul sau a aflat abia la proces ca primarul Mladin a platit, si nu mirele.

Edilul Mladin descrie scene cu totul halucinante din excursia in America. Protagonistii au mancat si baut impreuna, ca intr-o mare familie, dar mesele ar fi fost si prilej de santaj.c

Sunt declaratii care dovedesc contextul aberant in care de ani de zile in Romania primari, oameni de afaceri si magistrati, aranjeaza si negociaza. Un context in care se fabrica si se renunta la dosare penale, un tablou rusinos, in care dicteaza mai mult banii si mai putin justitia.

Acum, prim procurorul Tomita Neagu a primit 5 ani cu executare si a facut recurs, incercand sa demonstreze ca a fost victima unui aranjament. Ceilalti inculpati au pedepse cu suspendare.

Finul il denunta pe nas

Finul, Ovidiu Sazs, recunoaste prietenia cu Tomita Neagu, dar sustine ca totul a plecat de la nasul Mladin. Szasz are singura firma de cadastru din comuna, societate abonata de ani buni la contracte cu primaria. Afirma ca fara primar nu isi putea derula tranzactiile cu terenuri. Vorbeste de sume fabuloase trimise in contul nasului sau, care putea descoperi oricand daca sunt nereguli cu afecerile lui Szasz.

Sunt declaratii care dovedesc ca de ani de zile in Romania primari, oameni de afaceri si magistrati fac si desfac dosare penale dupa interesele lor. Un tablou rusinos, in care dicteaza mai mult banii si mai putin justitia.