Numele lui Eduard Armeanu, managerul Spitalului Judetean Ilfov nu e strain de scandaluri. Anul trecut, in luna martie, a aparut in prim plan dupa ce o tanara a suferit arsuri de gradele 1 si 2 in timpul unei operatii. Alcoolul iodat folosit pentru dezinfectarea plagii s-a scurs sub trupul ei si s-a aprins cand a fost pornit bisturiul electric.

Directorul dadea vina pe lipsa banilor si se plangea ca medicii sunt obligati sa lucreze cu materiale dezinfectante facute in farmacia spitalului. Si asta cu toate ca in momentul in care tanara a fost arsa din cauza unui dezinfectant facut in farmacia spitalului, pe site-ul de licitatii publice exista un anunt prin care spitalul punea la bataie intre 500 de mii si un milion de euro exact pentru antiseptice si dezinfectanti.

Dupa tragedie, managerul suspenda licitatia, pe care o reia trei luni mai tarziu, cand stabileste suma la un milion de euro. Mai exact 4 milioane 356 de mii de lei. „De zeci de ori mai scump ", spune fostul angajat al spitalului. Iar intre 2010 si 2012 cheltuielile cu dezinfectantii si antisepticele de spital se ridicau la aproape 350 de mii de euro in conditiile in care in 2009 pentru aceste material spitalul nu a platit mai mult de 100.000 de lei adica in jur de 20 de mii de euro pe an.

„Pana sa vina acest manager in functie”, spune fostul angajat, „spitalul nu consuma mai mult de un miliard de lei vechi cu achizitiile fara sa aiba probleme ca accidente cu pacienti sau amenzi pentru nerespectarea normelor igienico sanitare. Am fost surprins sa constat ca necesarul a crescut de 24 de ori”.

Suma cheltuita este uriasa comparata cu cea pusa la bataie de alte spitale. Pe scurt, intre 2010 si 2013 managerul a scos la licitatie pentru dezinfectanti si antiseptic contracte in valoare de peste 2 milioane de euro. Ambele licitatii au fost castigate de aceeasi firma, unic participant.
risipa spital

In luna aprilie a anului 2011 se organizeaza o licitatie pentru materiale consumabile necesare sectiei de urologie. Castiga o firma care contra sumei de 83.497 de lei, adica 18.500 euro, punea la dispozitie materiale care ar fi acoperit necesarul pentru un an. Fostul angajat are informatii ca nu s-a comandat nimic de la aceasta societate. In schimb in baza unor referate de necesitate, au fost cumparate, de la alta firma, materiale la preturi mult mai mari. De exemplu un set de cistostomie era oferit de firma castigatoare a licitatiei, care a fost ignorata, cu 57 de lei bucata, iar cei de la care s-a cumparat ulterior l-au vandut spitalului cu 1.300 de lei bucata.

Desi exista un contract in derulare, cu firma care a castigat legal licitatia, managerul il ignora si organizeaza o alta licitatie. Pe scurt, managerul ignora castigatorul unei licitatii, organizeaza alta si pana la desemnarea unui castigator cumpara materiale chiar si de 25 de ori mai scumpe de la o firma agreata. Doar pentru materialele privind sectia de urologie, deficitul produs spitalului a fost de aproximativ 650 de mii de euro pe an.

Contactat telefonic, managerul refuza un interviu televizat. A fost de acord sa ofere insa informatii in cadrul unei intalniri. Apoi a cerut sa-i fie trimise intrebarile in scris. Timp de 10 zile, pana la inregistrarea emisiunii, n-a dat nici un punct de vedere, desi in trecut a aparut la “Romania, te iubesc” vorbind despre neregulile facute de predecesorii sai.

Folosindu-se de acelasi mecanism, managerul a organziat o licitatie si pentru hemostatice care sunt folosite in cazul uneor operatii de mare complexitate - de exemplu chirurgie vasculara, transplant sau neruochirurgie. Spitalul Ilfov are doar doua sali de operatie si nici una din specializarile amintite si totusi cumpara cantitati mai mari de hemostatice decat spitale cu renume.