La examenul de licenta de la Facultatea de Drept, Universitatea Transilvania din Brasov, s-a picat pe capete! Peste 80 de studenti din 183. Iar cea mai mare medie a fost 7,75.

Profesorii au o explicatie: anul acesta nu s-a putut copia! E drept ca nu au fost camere de supraveghere, dar nimeni n-a putut intra cu telefonul mobil si, ca sa nu se inspire unii de la altii, au fost asezati cu cel putin un loc liber intre ei.

Si la examenele de titularizare a aparut un fenomen interesant. La Oradea membrii comisiei spun ca multi candidati, afland ca vor fi camere de supraveghere in sali, exact ca la bacalaureat, si-au retras fisele de inscriere. Poate ca asa, frica a mai triat din ei: sunt 15 pe loc pentru ca, spre deosebire de anii trecuti, au fost scoase de trei ori mai putine posturi.

Practic, ai nevoie de o determinare de fier ca sa fii profesor. In Alba, de exemplu, o profesoara de romana se lupta cu alti 39 de candidati pentru un loc.

La Cluj, insa, nu se mai inghesuie nimeni la licee. Bataia cea mai mare se da pentru posturile de educatori si invatatori: sunt peste 500 de concurenti, pe numai 65 de posturi.