Solutii de avarie. Guvernul ia in calcul inghetarea salariilor si pensiilor pana in semestrul II al anului viitor VIDEO
In timp ce Bruxelles-ul fierbe, nici Bucurestiul nu este mai linistit. Autoritatile romane, impreuna cu reprezentantii FMI si guvernatorul Mugur Isarescu, incearca sa gaseasca cele mai bune solutii pentru ca tara sa se mentina pe linia de plutire.
"Una dintre variantele luate in calcul cu grad mare de posibilitate este ca proiectul de buget pentru anul viitor sa nu includa pentru inceput, cel putin pana in semestrul II, nicio majorare de salarii si pensii, urmand ca la sfarsitul lunii iunie 2012 sa fie efectuata o noua analiza a situatiei economice, pe baza careia sa se decida daca pot fi aplicate in lunile ramase astfel de majorari, in functie de prognoza de venituri de la acel moment", au declarat surse oficiale citate de Mediafax.
Potrivit acestora, recomandarea transmisa Guvernului de catre Comisia Europeana (CE), pe "cai neoficiale", este ca proiectia bugetara sa fie construita pe o crestere economica de circa 2% din PIB si un deficit sub 3% inclusiv pierderile companiilor de stat.
Legea responsabilitatii fiscale interzice efectuarea de majorari salariale cu sase luni inainte de alegeri, dar Guvernul ar putea justifica o eventuala derogare de la lege in 2012, an electoral, prin faptul ca in cazul bugetarilor nu este vorba de majorari, ci de recuperari de salarii.
O prima derogare de la Legea responsabilitatii fiscale a fost decisa de Guvern in vara acestui an, cand cheltuielile la bugetul general consolidat au fost majorate pentru alte capitole decat cele privind plata serviciului datoriei publice si a contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene.
Anul trecut, Guvernul a decis reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, masura aplicata din luna iulie. In ianuarie 2011, salariile de baza ale bugetarilor au crescut cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie. Astfel, salariile sunt mai mici cu 13,75% fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern.
Premierul Emil Boc a anuntat initial ca pierderea salariala va fi recuperata integral de bugetari pe parcursul anului viitor, chiar si in doua transe, dar ulterior si-a nuantat declaratiile, explicand ca o astfel de recuperare va depinde strict de resursele bugetare si nu vor fi lansate promisiuni in acest sens daca nu exista perspectiva unei cresteri economice de 3,5%.
In privinta pensiilor, legislatia in vigoare prevede ca acestea trebuie majorate anul viitor cu 100% raportat la inflatie si 50% din cresterea salariului mediu brut.
Reactia bugetarilor nu a intarziat sa apara: “Anuntul facut de guvernanti, in privinta inghetarii salariilor pentru anul 2012 nu iese din tiparul afirmatiilor facute in ultimii doi ani, fie de presedintele Traian Basescu, fie de premierul Emil Boc, care au stiut in aceasta guvernare sa faca doar doua lucruri: sa taie sau sa nu acorde. Daca am fi fost intr-o tara in care se respecta legile, bugetarii ar fi trebuit sa isi recupereze cele 25 de procente taiate, in 2010, inca de la 1 ianuarie 2011. Nu s-a intamplat acest lucru, desi s-a sperat ca banii vor fi recuperati anul viitor. Prin urmare, in 2012 ce salarii se ingheata? Cele care sunt acum in plata sau cele care ar fi trebuit sa fie la nivelul lunii iunie 2010, inainte de taiere? Sau ar trebui sa ne bucure aceasta veste, pentru ca nu se anunta noi taieri? Oricum ar fi, Romania nu este un stat de drept, iar angajatii sai sunt calcati in picioare de proprii guvernanti. Pentru angajatii din invatamant aceasta masura nu este decat o noua umilinta”, a declarat, pentru incont.ro, prim vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Ioan Tent.
Guvernatorul Mugur Isarescu a participat miercuri la sedinta coalitiei de guvernare, unde a explicat ca BNR poate sa apere leul si ca bancile romanesti sunt foarte solide. Tara noastra nu este insa ferita de riscuri.
O misiune comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie-7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cele mai importante teme de discutie cu autoritatile romane vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.
Surse guvernamentale au declarat saptamana trecuta ca discutiile cu misiunea de evaluare a acordului preventiv privind constructia bugetului pe 2012 pornesc de la o prognoza de crestere economica de 2,3-2,5% si un deficit bugetar in 2012 in limita a 3% din PIB, tinta asupra careia insista Comisia Europeana si mai putin FMI.
Premierul Emil Boc a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca bugetul pentru anul viitor va include politici rationale, fiind foarte putine sanse pentru o reducere a contributiilor de asigurari sociale, in timp ce o majorare a salariilor pentru bugetari va depinde de cresterea economica.
Pentru acest an, Guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,5%.
Citeste si: