Cea mai mare migratie este in gradinite, unde educatoarele, refuza sa mai lucreze pentru 600 de lei si cauta alternative la particular.

Salustia Ghita este educatoare de o viata intr-o gradinita din Baia Mare. Multe dintre colegele ei mai tinere au plecat din invatamant.

Nici in Bucuresti situatia nu este cu mult mai buna. In fata a peste 30 de suflete rolul educatoarei devine unul de supraveghetor.

Iar legea care spune ca nu pot fi mai mult de 20 de copii intr-o clasa este incalcata cu acordul autoritatilor. Nu acelasi lucru se intampla in sistemul privat.

Intr-o gradinita particulara o grupa nu are mai mult de 14-15 copii. Spre deosebire de una de stat, unitatea privata si-ar pierde autorizatia daca ar functiona cu un numar de copii mai mare decat prevede legea.

Toata aceasta situatie pleaca numai de la bani. Ultimul raport al Comisiei Europene arata ca dascalii din Romania sunt cel mai prost platiti din toata Uniunea. Asa ca nu e de mirare ca tinerii care au studii de specialitate nici macar nu mai intra in invatamant.