Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca bugetul pe anul 2012 trebuie sa fie extrem de prudent, nu neaparat pentru ca nu s-au gasit bani pentru a finanta deficitul, ci pentru ca aceasta finantare a deficitului este "extrem de scumpa".

In discutiile de la Cotroceni s-a decis necesitatea revizuirii tintei de deficit, Basescu ca "ar fi bine" ca nivelul acestuia sa fie "mult mai mic" de 3% si ca Guvernul trebuie sa gaseasca solutii de diminuare a nevoii de imprumut.

In plus, pensiile nu se vor taia sau impozita suplimentar si nu se pune problema reducerii salariilor.

"Cand ma refer la prudenta, ma refer la necresterea cheltuielilor. Ce pot spune cert la aceasta ora, despre pensii, e ca nu se vor taia sau impozita suplimentar pensiile. In rest, e o chestiune pe care o analizeaza Ministerul de Finante, Guvernul. Deci nu se vor face reduceri", a spus presedintele Basescu.

El a precizat ca aceasta s-a stabilit in discutia de luni de la Palatul Cotroceni. Ulterior, el s-a referit si la faptul ca nu se vor reduce salariile.

Intrebat daca are in vedere o anumita tinta pentru un deficit sub 3%, presedintele a spus: "Nu, pentru ca trebuie gasite solutiile cu cel mai mic impact asupra populatiei atunci cand discutam de reducerea deficitului de la 3% pe ESA la un 1,5-1,7... Undeva aici poate. Nu o luati ca fiind batuta in cuie. E o speranta doar. Guvernul trebuie sa analizeze unde sunt lucruri care pot fi explicate si facute. In niciun caz nu se pune problema reducerii de pensii sau de salarii".

Traian Basescu i-a avertizat membrii Guvernului, la intalnirea de luni de la Palatul Cotroceni, ca va retrimite la Parlament "un buget care nu arata exact unde se duc banii de investitii". Seful statului a precizat ca a discutat cu membrii Executivului prezenti la intalnire despre "nevoia de transparentizare" a bugetului de stat.

Facturi decontate tarziu

El mai spune ca nivelul oficial al absorbtiei fondurilor UE in Romania este de 14,8% din bugetul alocat, mentionand ca o problema importanta este legata de intarzierile din procesul de facturare.

Presedintele a spus ca s-a produs o confuzie in contextul declaratiilor recente legate de nivelul absorbtiei fondurilor europene.
"Nivelul de absorbtie oficial al Romaniei este de 14,8% din bugetul alocat", a spus Basescu. El a mentionat ca o problema importanta este legata de intarzierile din procesul de facturare, mentionand ca face un apel catre autoritatile locale pentru accelerarea acestui proces.

Basescu a mai spus ca autoritatile de management din ministerele cu atributii au lucrat bine sau acceptabil in legatura cu absorbtia fondurilor de la UE.

Intalnire cu ministrii si guvernatorul BNR

Presdintele Traian Basescu face declaratii dupa intalnirea de astazi cu premierul Emil Boc si ministrii implicati in gestionarea fondurilor europene, de la Cotroceni.

Printre cei prezenti s-au numarat Ghorghe Ialomitianu, Leonard Orban, Elena Udrea, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Ion Ariton, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Ce a discutat Basescu la Bruxelles

Prim-ministrul Boc a declarat dupa intalnirea cu seful statului ca mesajul de baza este "prudenta maxima in context economic international extrem de dificil, care, din nefericire, afecteaza si Romania". Premierul a spus ca la Cotroceni s-a discutat despre perspectiva economica interna si internationala in baza Consiliului European, absorbtia fondurilor europene si pregatirea vizitei delegatiei FMI in Romania. 

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Bruxelles, ca va avea marti o intalnire cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a discuta in mod deosebit legat de utilizarea fondurilor europene. Seful statului a declarat, in conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, ca a atentionat in mod expres ca programul de recapitalizare a bancilor trebuie sa aiba in vedere si mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro in romaneasca. 

Finantarea Romaniei, in pericol din cauza Greciei. Basescu, la Bruxelles: Ne imprumutam la dobanzi mai mari ca in 2010

"Nu putem accepta o recapitalizare care sa fie adusa la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piata romaneasca, pentru a face fata crizelor din interiorul zonei euro. Si asa, intarzierea in decizii ne-a creat probleme deosebite si in ceea ce priveste chiar finantarea deficitelor si a datoriilor pe care le aveam pentru acest an. Am ajuns sa ne imprumutam la preturi mai mari, deci la dobanzi mai mari decat in 2010, cand Romania nu era stabilizata macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului intregii regiuni, pentru ca nu s-au luat masuri la timp in ceea ce priveste Grecia", a spus seful statului.  De asemenea, discutiile de la Cotroceni ar putea viza si proiectul de buget pe 2012, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.  "Pe mine m-au sunat si voi fi prezent (la intalnirea de la Palatul Cotroneni - n.r.). Cred ca vom discuta despre realizarea bugetului, venituri si cheltuieli", a declarat Tabara.