Alexandra are 28 de ani si este profesoara la un liceu din judetul Timis. In invatamant, castiga 1.000 de lei pe luna. Asa a ajuns sa se gandeasca la un curs de manichiurista.

"Predau Romana. Pentru ca nu ne descurcam cu salariul pe care il avem, eu cu sotul meu, atunci trebuie sa mai facem ceva in plus", spune Alexandra Ciumurel.

Doamna profesoara si-a facut deja calculele: o manichiura costa intre 26 si 150 de lei in functie de pretentiile clientei. I-ar trebui, in medie, sapte cliente ca sa isi adune, dupa o luna, inca un salariu din noua meserie.

Nu-i de mirare asadar ca directorii de scoli, care sunt in plin proces de recrutare, nu au de unde alege. La Codlea, de exemplu, la concursul pentru ocuparea a patru posturi de dascali s-a prezentat doar un singur candidat  - si nici acesta nu a ramas. "Am negociat in mai multe randuri, am asigurat-o de, ma rog, recunostiinta comunitatii si a colegilor, dar din pacate e greu de convins cineva doar cu rasplata morala", spune cu parere de rau Gheorghe Cutieru, directorului Liceului Teoretic Codlea.

Alexandru este unicul profesor de arte plastice dintr-un colegiu din Brasov. Ar trebui sa tina orele cu grupe mici de cate 10 elevi. Ramas singurul dascal de specialitate din scoala, trebuie sa se ocupe acum de toti elevii o data, dupa ce-i strange de pe la toate clasele. "E destul de greu cu 24 de copii, cateodata si mai multi, pentru ca timpul este limitat si trebuie sa ma ocup de fiecare in parte si atunci este o problema", explica Alexandru Trutea.

Noua lege a invatamantului prevede ca de la anul toti profesorii sa fie angajati direct de scoli sau licee, astfel incat acestea sa-si aleaga mai bine, fara intermedierea inspectoratelor, dascalii care li se potrivesc.