Buzunarele romanilor vor fi curentate, din iunie, de o noua scumpire. Si nu va singura lovitura din acest an
Pretul energiei electrice va creste cu 5%, asa cum prevad intelegerile dintre autoritatile de la Bucuresti si reprezentantii FMI. Si nu este singura lovitura pe 2012. Din septembrie, incepe si liberalizarea pietei, intai pentru firme, si apoi pentru populatie. La sfarsitul acestui proces, am putea sa platim si cu 50% mai mult ca sa folosim aerul conditionat sau masina de spalat.
Scumpirea curentului electric este prevazuta in acordul cu FMI. In document autoritatile romane s-au angajat negru pe alb ca vor majora pretul energiei.
"Sigur se va scumpi, la fel s-a intamplat si ultima data cand s-a semnat memorandumul. Se va simti in factura in doua luni", spune Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica.
Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Energie (ANRE), cei care au negociat scumpirea, se feresc sa intre in detalii.
Situatia va fi speculata de unii dintre producatorii romani, care vor avea tendinta sa-si scumpeasca marfa, spun specialistii, desi, in majoritatea cazurilor, ponderea energiei in costuri nu depaseste un procent. Din pacate, este abia inceputul.
"Urmeaza sa se scumpeasca din cauza certificatelor verzi. Apoi trebuie sa scumpeasca inainte de liberalizare pentru a nu simti o crestere brusca a preturilor. De obicei, imediat dupa liberalizare, si exista astfel exemple, preturile au crescut", afirma Ionut Purica, expert in energie.
Potrivit unor estimari, pina in 2017 factura s-ar putea majora si cu 50%. Cei care nu vor sa-si dea tot salariul pe utilitati vor folosi mai rar masina de spalat si vor porni aparatul de aer conditionat doar pe canicula.
Potrivit EUROSTAT daca luam in calcul puterea de cumpare si acum romanii platesc mai mult pentru curent fata de alti europeni : cu 84 la suta mai mult ca nordicii si cu 60 % peste francezi sau cei din Luxemburg.