Statul roman a acceptat in negocierile cu FMI si Comisia Europeana sa liberalizeze pretul gazelor. Asa ca Executivul nu va mai putea tine jos pretul pentru gazul natural extras in Romania, iar consumatorii vor fi nevoiti sa-l cumpere la pretul pietei.

Asta in conditiile in care o mie de metri cubi din import costa aproape 500 de dolari, fata de 170, cat platim pentru o mie de metri cubi de gaz romanesc.

Daca liberalizarea ar avea loc astazi, un metru cub de gaze ar creste de la 1,3 lei la aproape 2 lei. Un efort urias pentru cineva cu o casa de 150 de metri patrati. In acest caz, consumul ar sari iarna de la 650 de lei la 1.000 de lei pe luna.

Ministerul Economiei promite sa aiba grija de consumatorii vulnerabili si pregateste un proiect de lege care ar tine in frau companiile de gaz.

"Impozitarea veniturilor exceptionale obtinute ca urmare a liberalizarii preturilor la gaze. Impozite care vor merge intr-un fond special si care se vor adresa consumatorilor vulnerabili”, a declarat Daniel Chitoiu, ministrul economiei.