"Romania are nevoie de investitii in sectorul energetic, dar parca ne este tot mai greu sa identificam sursele. Strategia energetica spune ca este nevoie de 30 miliarde euro in tot sectorul energetic. Mi se pare o estimare prudenta. Din analiza noastra, in sectorul de petrol si gaze, pentru ca Romania sa isi fructifice potentialul, este nevoie de investitii de 30-60 miliarde euro in petrol si gaze", a declarat Razvan Niculescu la conferinta Mediafax Talks about Energy. 

Reprezentantii OMV Petrom apreciaza ca este exclus ca doar statul sa acopere investitiile, intrucat acesta are mari dificultati in asigurarea unor servicii de baza, precum sanatatea si educatia. 

Companiile de stat nu au realizat in ultimii ani investitii notabile, terminand doar proiecte incepute inainte de 1989, precum reactoarele nucleare de la Cernavoda.

Una dintre sansele ca societatile de stat sa poata incepe derularea unor investitii mari este numirea de directori profesionisti selectati pe criterii de competenta, conform sursei citate. 

Alta potentiala sursa de finantare a investitiilor in sectorul energetic ar fi capitalul privat autohton, care insa este "insuficient dezvoltat pentru a face fata provocarilor investitiilor mari". 

Solutia poate fi reprezentata, in consecinta, de capitalul privat strain, cu conditia ca statul sa ofere un cadru de reglementare stimulativ. 

"Nu este simplu nici aici, pentu ca este competitie intre tari. Depinde de cadrul de reglementare, dar si de atitudinea generala. Tot mai multi «patrioti» spun ca strainii ne fura tara si ei sunt aici cu pieptul gol s-o apere de exploatatori. Nu asta este atitudinea de care este nevoie", a adaugat Niculescu. 

Razvan Niculescu a aratat ca daca Romania nu va investi in energie importurile din domeniu se vor dubla in 2030 fata de nivelul actual.  Acesta a mai spus ca OMV Petrom a reinvestit in Romania 93% din profiturile inregistrate dupa ce a fost privatizata, respectiv 7,7 miliarde de euro.  Compania Petrom a fost preluata, in 2004, de catre grupul austriac OMV.